'Boerenverstand gebruiken'

Al decennialang is het een bekende uitdrukking, ook buiten de agrarische sector: gebruik je boerenverstand. Iedereen weet wel wat het betekent, gewoon je gezonde verstand gebruiken en beslissingen nemen zonder de basis van een grote hoeveelheid aan wetenschappelijke theorieën.

%27Boerenverstand+gebruiken%27
© Ruud Ploeg

Kon dit vroeger op mij nog weleens wat denigrerend overkomen, het is voor mij een steeds belangrijker aspect geworden van het hedendaagse maatschappelijke debat.

Of het nu gaat om stikstof, voermaatregelen, weidevogels of bodemleven, laten we vooral de werkelijkheid en praktijk niet uit het oog verliezen bij het aangaan van het debat. Wat wordt er aan regelgeving opgesteld, wat is het doel van die regels? Hoe pakken veranderingen uit in de praktijk? Wat in mijn optiek soms nog weleens mist, is een meer integrale blik op de verschillende onderdelen en mogelijkheden, zowel binnen als buiten de agrarische sector.

Zo is het 'ouderwetse' gieren bijvoorbeeld in Nederland al jarenlang verboden en wordt mest direct geïnjecteerd in de bodem. Tegelijkertijd blijkt dit voor de aanwezigheid van voedsel voor de weidevogels minder goed te zijn.

De kennis en kunde van de agrarische sector mogen beter worden benut en gedeeld

Judith de Vor, melkveehouder en educatieboerin in Snelrewaard

Dus wat voor het ene aspect goed is, kan voor het andere juist weer negatief uitpakken. Zo is het soms schipperen en aanpassen tussen verschillende mogelijkheden die op onze boerderij wél samenkomen.

De jarenlange kennis en kunde die er vanuit de agrarische sector zijn, mogen wat mij betreft beter worden benut en gedeeld. Boeren weten zelf vaak het beste hoe het is gesteld met bijvoorbeeld het bodemleven en wat wel of niet werkt.

Er bestaan in mijn beleving soms gevoelens, ideeën en beelden over de sector die niet altijd overeenkomen met de werkelijkheid. Dit komt ook tot uiting als je bijvoorbeeld kijkt naar hoe regels uitwerken in de praktijk en op andere onderdelen.

Ik ga daarom ook graag de dialoog aan met eenieder die een idee of mening heeft over wat er gebeurt op de boerderij. Nog liever laat ik het zien. Mijn ervaring is dat het gesprek aangaan en goed naar elkaar luisteren kunnen helpen bij het wederzijdse begrip. Zeker ook van mijn kant. Een beetje boerenverstand delen dus.


@Judithdevor

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer