Demonstratie+plaatsspecifieke+aanpak+aardappelopslag
Achtergrond
© Herman Deuling/Agrifoto

Demonstratie plaatsspecifieke aanpak aardappelopslag

De importeurs Doorgrond en Abemec van de ARA-spotspraymachine van het merk Ecorobotix demonstreerden deze week in Noord-Groningen de plaatsspecifieke bestrijding van aardappelopslag.

Onder drie kappen van 2 meter breed zijn drie camera's gemonteerd en 52 spuitdopjes. Hiermee wordt plaatsspecifiek aardappelopslag bestreden in suikerbieten. Doorgrond helpt mee met het verzamelen van data en blijft dat doen, ook voor aardappelopslag in andere gewassen. Daarnaast is er data om de machine in grasland in te zetten voor de bestrijding van ridderzuring.

'Omdat de ARA bietenplanten herkent, kunnen ook juist die worden bespoten met bijvoorbeeld een insecticide of fungicide', legt Jeroen Wolters van Doorgrond uit. 'Het algoritme is het hart van de machine. Als gebruiker betaal je hiervoor licentiekosten. In het geval van aardappelopslag zo'n 100 euro per hectare, naast de aanschafkosten van 90.000 euro voor een 6 meter brede machine. Die licentie kun je vergelijken met rassenlicenties.'

Of het dat waard is, stelt Wolters zichzelf als vraag. 'Dat hangt af van de gangbare kosten van de opslagbestrijding.' Met de demonstraties hopen beide bedrijven Avebe, Cosun en Agrifirm te prikkelen. 'Bij de coöperaties zit veel teeltkennis. Wanneer ze de techniek aanjagen en hun telers er toegang tot verlenen, dalen de kosten en verbetert dat de teelt', denkt Menko Oosterhuis van Abemec. 'Profiteren van elkaars kennis is de coöperatieve gedachte.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer