Kansrijke+middelen+bij+emelten+in+bieten
© Nieuwe Oogst

Kansrijke middelen bij emelten in bieten

Het middel IRS 709 is een goede kandidaat voor toelating voor de bestrijding van emelten in de bietenteelt als geen ritnaalden aanwezig zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van IRS en het Belgische bieteninstituut KBIVB. IRS 710 is een goed middel als ook bestrijding van ritnaalden nodig is.

Alternatieven

Emelten zijn de larven van de langpootmug. Ze veroorzaken jaarlijks schade in de bietenteelt. De enige bestrijdingsmogelijkheid is zaaizaadbehandeling met Poncho Beta.

Om alternatieven voor de bestrijding van emelten en ritnaalden te evalueren, zijn twee jaar achter elkaar in Nederland en België veldproeven aangelegd op drie verschillende locaties.

Significant beter

In twee van de drie proeven in 2013 was IRS 709 significant beter dan de standaardbehandeling met Poncho Beta. IRS 709 geeft wisselvallige bestrijdingsresultaten op ritnaalden.

IRS 710 blijkt een goede kandidaat ter erkenning in aanwezigheid van zowel emelten in zowel aan- als afwezigheid van ritnaalden. IRS 710 was vorig jaar in twee van de drie aangelegde proeven significant beter dan Poncho Beta.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer