Onderzoek naar capaciteitsproblemen stroomnet Achterhoek

Regionale energiecoöperatie Agem en energiedistributeur Liander onderzoeken wat er kan worden gedaan aan het capaciteitsprobleem op het stroomnet in de Achterhoek.

Onderzoek+naar+capaciteitsproblemen+stroomnet+Achterhoek
© Jan Anninga

In opdracht van provincie Gelderland wordt onderzocht welke concrete en innovatieve oplossingen er zijn om ondanks de volle netten toch meer zonnestroom te kunnen produceren. De Achterhoekse energietransitie is in volle gang. Achterhoekse boeren spelen hierin een belangrijke rol omdat zij beschikken over vele vierkante meters dak. Tegelijkertijd bevinden deze agrarische bedrijven zich vaak in de buitengebieden, daar waar het elektriciteitsnet het dunst is.

Tijdens een webinar over de problematiek gaf de helft van de deelnemers aan problemen met netcongestie te ervaren. 'Waarom kan ik als agrariër geen zonnepanelen op het dak meer leggen, terwijl er wel grote zonnevelden of windmolens worden aangesloten?' was een veelgehoorde opmerking.


Alternatieve oplossingen

Het elektriciteitsnet wordt uitgebreid, maar nieuwe infrastructuur aanleggen kost veel geld en tijd. Volgens Thijs Huls van Agem zijn in de tussentijd alternatieve oplossingen mogelijk. 'Bijvoorbeeld door gebruik te maken van omvormers met een lager vermogen. Hierdoor volstaat een kleinere aansluiting op het net. Ook kunnen zonnepanelen Oost-West worden geplaatst in plaats van gericht op het Zuiden.'

Volgens beleidsadviseur André Rotteveel van LTO Noord regio Oost is het netprobleem in de Achterhoek aanzienlijk. 'Agrariërs dreigen door het capaciteitsprobleem op het net hun SDE-toekenning te verliezen. LTO Noord heeft voorgesteld de netcongestie gebiedsgericht aan te pakken. Daar beginnen waar de meeste vraag is naar nieuwe aansluitingen. Dat moet je op gebiedsniveau in kaart brengen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer