Wereldbevolking eet te weinig groenten en fruit

Veel mensen die in lage- en middeninkomenslanden wonen, komen niet aan voldoende voedingsstoffen. Dit komt doordat er een tekort is aan groenten en fruit en het aanbod eenzijdig en niet altijd betaalbaar is.

Wereldbevolking+eet+te+weinig+groenten+en+fruit
© Bejo

Voor maar 55 procent van de wereldbevolking is er genoeg groenten en fruit om de aanbevolen hoeveelheid van 400 gram per dag te halen. Het verschil tussen landen is groot: in Afrika kan slechts 13 procent van de landen voorzien in de behoefte van de bevolking, in Azië is dat 61 procent.

In lage- en middeninkomenslanden is het aanbod ook nog eens beperkt tot voornamelijk tomaat en ui. Een tekort aan vitamines en mineralen als gevolg van onvoldoende groente-en fruitconsumptie staat wereldwijd in de top 5 van risicofactoren voor een slechte gezondheid.


Nieuw beleid

Er moet nieuw beleid komen om de productie op een duurzame manier te verhogen en er is onderzoek nodig naar hoe het aanbod meer divers en betaalbaarder kan worden gemaakt. Dat concludeert een groep onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) in aanloop naar de United Nations Food Systems Summit.

De onderzoekers zijn in vraagstukken rondom de wereldwijde handel in groenten en fruit gedoken om onderzoeksprioriteiten vast te stellen en mogelijke acties aan te dragen voor de VN-top over voedselsystemen, die in het najaar van 2021 plaatsvindt. De WUR is een officiële onderzoekspartner van de Scientific Group voor de Food Systems Summit.

Er komen diverse problemen rondom de voedselsystemen in lage- en middeninkomenslanden naar voren. Zo blijkt dat goed zaaizaad en kunstmest niet voor iedereen toegankelijk of betaalbaar zijn. Er zijn problemen rondom het conserveren van groente en fruit en bederfelijkheid, wat voedselverspilling tot gevolg heeft. Ook heeft lang niet iedere consument genoeg inkomen om te kiezen voor groente en fruit in zijn of haar dieet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  40 %
 • Woensdag
  20° / 6°
  20 %
Meer weer