Afnemers willen minder milieulast bij importgroenten

Bedrijven en organisaties die samenwerken in het Sustainability Initiative Fruit and Vegetables (SIFAV) willen de CO2-voetafdruk van groente en fruit uit derdewereldlanden in de komende vier jaar met 25 procent reduceren.

Afnemers+willen+minder+milieulast+bij+importgroenten
© Haijo Dodde

Dat is een van de afspraken die zij deze week hebben gemaakt. De vermindering geldt voor drie nog nader te bepalen belangrijke importproducten. Daarnaast willen zij voor 2025 de voedselverspilling en het afval bij de import van groente en fruit met een kwart terugbrengen.


Op de afsprakenlijst staat verder het reduceren van het watergebruik in drie belangrijke stroomgebieden en het nastreven van een leefbaar inkomen voor arbeiders in de groente- en fruitteelt. Vanaf dit jaar gaan de betrokken partijen de voortgang hiervan vastleggen.


Duurzame handel

SIFAV is acht jaar geleden in het leven geroepen en streeft 100 procent duurzame handel in groenten en fruit voor de Europese markt na. Sinds de oprichting is de gecontroleerde import van duurzaam en verantwoord geproduceerde groente en fruit uit de derde wereld gestegen van 0,7 miljoen ton in 2013 naar 3 miljoen ton in 2019.

Met de nieuwe strategie willen de SIFAV-partners deze ontwikkeling versnellen. Tot de organisatie behoren 25 partijen in Europa, waaronder Albert Heijn, Jumbo, Delhaize, Colruyt Group, Eosta, Greenyard en Nature's Pride.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 13°
  30 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
 • Woensdag
  26° / 16°
  5 %
Meer weer