Zeven nieuwe deelnemers voor project precisielandbouw

Zeven nieuwe deelnemers beginnen dit jaar met precisielandbouwtoepassingen in de Nationale Proeftuin Precisielandbouw.

Zeven+nieuwe+deelnemers+voor+project+precisielandbouw
© NPPL

In 2021, het laatste jaar dat de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) loopt, ligt het accent op duurzame teeltsystemen. Zeven boeren gaan hiermee aan de slag: akkerbouwer Klaas Schenk uit het Noord-Hollandse Anna-Paulowna, akkerbouwer Jacob van den Borne uit het Brabantse Reusel, akkerbouwer Theo Nieuwenhuis uit het Gelderse Didam, melkveehouder Peter Hampsink uit het Drentse Emmer-Compascuum, melkveehouder Gerard Uijterlinde uit het Overijsselse Deurningen, melkveehouder Huibert Groeneveld uit het Zuid-Hollandse Sommelsdijk en akkerbouwer Remco Wesdorp uit Sommelsdijk.

Thema's waar de deelnemers zich onder andere mee bezig gaan houden, zijn strokenteelt, slim gebruikmaken van digitale teeltadviezen (onder andere beregenen op maat), kringloop sluiten, kruidenrijk grasland en akkerranden, en robottoepassingen.

NPPL helpt akkerbouwers, veehouders en vollegrondsgroentetelers met de toepassingen van nieuwe technieken op hun bedrijf. Dit met als doel hogere opbrengsten en/of lagere kosten, minder milieubelasting en verbetering van de voedselkwaliteit. Iedere nieuwe deelnemer krijgt ondersteuning van een onderzoeker van Wageningen University & Research (WUR), waardoor eventuele struikelblokken meteen kunnen worden aangepakt.


Dertig deelnemers

In 2018 begon NPPL. Ieder jaar kwamen er deelnemers bij. Met de zeven boeren die in 2021 zijn gestart, worden er nu in totaal dertig deelnemers ondersteund. In dit laatste jaar wordt er ook gekeken naar een vervolg: NPPL 2.0. Er liggen nog veel uitdagingen op het gebied van slim datagebruik op agrarische bedrijven en in de ketens. Het jaar 2021 wordt gebruikt om ideeën hierover vorm te geven met de betrokken partners: LTO, BOA, Fedecom, het ministerie van LNV, WUR, Misset en Groen Onderwijs.


Geïnteresseerden kunnen de ervaringen en vooruitgang van de deelnemers volgen op de website van NPPL. Daarnaast organiseert NPPL verschillende webinars en kunnen boeren via NPPL on Tour virtueel op bezoek bij deelnemers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer