Europese boeren produceren meer varkensvlees

De productie en export van varkensvlees in de Europese Unie steeg in het eerste kwartaal van dit jaar in vergelijking met 2020. Dat blijkt uit de nieuwste internationale kwartaalupdate van Rabobank Nederland.

Europese+boeren+produceren+meer+varkensvlees
© Twan Wiermans

De varkensvleesproductie nam in de 27 landen van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk toe met 1,3 procent. Er is sprake van een stijging in Spanje (+ 9 procent), Denemarken (+ 6 procent) en Nederland (+1 procent). Duitsland (- 2 procent) en Italië (- 12 procent) produceerden minder varkensvlees. In Nederland zijn tijdens de eerste maanden van dit jaar meer varkens geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat kwam onder andere omdat er 49 procent minder slachtvarkens naar Duitsland ging. Die afname werd veroorzaakt door de onzekerheden vanwege Afrikaanse varkenspest waarmee Duitsland en China te maken hebben. In de eerste twee maanden van 2021 is er in Duitsland daardoor in totaal 6 procent minder varkens geslacht. De slacht van geïmporteerde varkens nam daar zelfs met 64 procent af.

Omhoogschietende prijzen

René Veldman, sectormanager varkenshouderij bij Rabobank, verwacht de komende weken druk op de varkensprijzen in de Europese Unie. Dat gebeurt ondanks het feit dat de prijzen voor vleesvarkens daar in maart 2021 omhoogschoten.

'De korte opleving werd veroorzaakt door het krappe aanbod in Duitsland', zegt Veldman. 'Inmiddels zien we dat er weer meer aanbod is. Dat zorgt voor een nieuw evenwicht in de markt. De verwachting is dat het aanbod op de wereldmarkt de komende jaren verder toeneemt door een hogere productie in landen als de Verenigde Staten, Brazilië en Rusland. De vraag vanuit China neemt af door het verwachte herstel van de varkensstapel in dat land.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer