Boer-tot-bord is pure noodzaak

De manier waarop we voedsel produceren én consumeren moet veranderen. We hebben geen keus.

Boer%2Dtot%2Dbord+is+pure+noodzaak
© European Union 2020

We kunnen ons voedsel niet blijven produceren en consumeren zoals vandaag. In de EU is de landbouw verantwoordelijk voor meer dan 10 procent van de broeikasgasemissies. Cru gezegd: de manier waarop we produceren, vernietigt onze planeet en onze ecosystemen.

We verspillen een vijfde van het voedsel dat we produceren, terwijl 36 miljoen EU-burgers zich niet elke dag een kwaliteitsvolle maaltijd kunnen veroorloven. Onze kosten voor gezondheidszorg blijven stijgen, omdat meer dan 50 procent van de volwassenen in de EU overgewicht heeft. We moeten veranderen en we moeten onze bereidheid om te veranderen stimuleren.


Boer-tot-bordstrategie

Vanaf de eerste dag heeft de commissie-Von der Leyen zich ertoe verbonden veranderingen door te voeren en uitdagingen om te zetten in kansen. Als onderdeel van onze Europese Green Deal hebben we de boer-tot-bordstrategie aangenomen om ons de weg vooruit te wijzen.

We moeten een beter, sterker en eerlijker voedselsysteem opbouwen met onze boer-tot-bordstrategie

Stella Kyriakides, Eurocommissaris Volksgezondheid

Deze agenda voor hervormingen helpt ons duurzame voedselsystemen op te zetten waarbij wordt erkend dat gezonde mensen, gezonde samenlevingen en een gezonde planeet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een duurzaam voedselsysteem moet ervoor zorgen dat gezond voedsel beschikbaar en betaalbaar is voor iedereen, in normale tijden en in crisistijd.


Ambitieuze doelstellingen

Met onze boer-tot-bordstrategie zetten we een duidelijke koers uit met ambitieuze doelstellingen en concrete streefdoelen om het voedselsysteem van de EU om te vormen.

Tegen 2030 willen we het gebruik van pesticiden en antimicrobiële stoffen en de nutriëntenverliezen met 50 procent terugdringen. Het aandeel biologische landbouw willen we tot 25 procent optrekken. We zullen de voedselproductie omvormen en duurzaam maken.


Duurzame voedselkeuzes

We weten dat onze burgers de voorkeur geven aan gezond en duurzaam geproduceerd voedsel. We zullen ervoor zorgen dat zij te allen tijde over dergelijke opties beschikken en hun ook de informatie geven die zij nodig hebben om duurzame voedselkeuzes te maken. Daarom zullen we zorgen voor begrijpelijke etiketten op hun voedsel met informatie over hoe het is geproduceerd, hoe voedzaam het is en welke invloed het heeft op het milieu.

We zullen ook buiten onze grenzen ambitie tonen. Via internationale samenwerking, handelsbeleid en groene allianties zullen wij meer duurzame landbouw- en visserijpraktijken bevorderen, de ontbossing verminderen, de biodiversiteit vergroten en de prestaties op het gebied van voedselzekerheid en voedingswaarde verbeteren.


Ingrijpende veranderingen

Deze transitie zal tot ingrijpende veranderingen leiden en kosten met zich meebrengen, maar die kosten zullen we helpen dragen. Met de boer-tot-bordstrategie hebben we de ambitie om boeren, tuinders en voedselproducenten een voortrekkersrol te geven op het gebied van duurzaamheid en een billijk deel van de vruchten te plukken.

We moeten een beter, sterker en eerlijker voedselsysteem opbouwen met onze boer-tot-bordstrategie. Dat is nodig voor onze samenleving en onze planeet. Het thema van de Wereldvoedseldag van dit jaar vat de essentie van ons werk goed samen: samen groeien, voeden en ondersteunen.


Gezonde en groene planeet

Met de boer-tot-bord-strategie kunnen we daarin slagen: gezonde en duurzaam geproduceerde levensmiddelen leveren van een gezonde en groene planeet. Onze burgers en onze planeet verdienen niets minder.


Stella Kyriakides
Eurocommissaris Volksgezondheid

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer