Natuurorganisaties+roepen+op+katten+%27s+nachts+binnen+te+houden
Nieuws
© Niels de Vries

Natuurorganisaties roepen op katten 's nachts binnen te houden

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en Bond Friese Vogelwachten (BFVW) roepen kattenbezitters op hun kat 's nachts binnen te houden tijdens het weidevogelseizoen.

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat hun kat zich als een roofdier gedraagt, zegt initiatiefnemer Age de Jong van de BFVW.

Huis- en boerderijkatten leggen 's nachts kilometers af door de weilanden, blijkt uit onderzoek. De Rijksuniversiteit Groningen toonde aan dat in Groningen de kat in 30 tot 40 procent van de gevallen verantwoordelijk is voor predatie van weidevogelkuikens.


Schuurdeur dicht

Volgens De Jong is er grote maatschappelijke druk om iets aan predatie van weidevogels en -kuikens te doen, maar bestrijding is lastig en mag vaak niet. 'Mensen kunnen zelf wat doen tegen predatie. Geef de boerderijkatten wat melk en brokken en doe de schuurdeur dicht. Daarmee redden wij veel weidevogelkuikens.'

Behalve de BFVW en de landelijke natuurorganisaties steunen ook provincie Fryslân, de Friese agrarische collectieven, It Fryske Gea en de Friese Milieu Federatie de campagne 'Kuikens in het land, poes in de mand'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer