Af+boerderijprijs+aardappelen+in+jaar+tijd+43+procent+onderuit
Nieuws
© Haijo Dodde

Af boerderijprijs aardappelen in jaar tijd 43 procent onderuit

De consumenten-, producenten en afboerderijprijs van aardappelen staat door de coronacrisis onder druk. De af boerderijprijs daalde het meest. In januari van dit jaar lag die 43 procent onder het niveau van januari 2020.

De consumentenprijsindex van aardappelen kwam in januari 2021 uit op 111 (2015=100). Dat is 13 procent lager dan in januari 2020. Door de coronacrisis daalde de producentenprijsindex vanaf begin 2020, maar herstelde de laatste maanden een fractie naar 117 punten in januari, 1 procent lager dan twee maanden eerder in november. De af boerderijprijs staat op het zeer lage niveau van 70 punten.

Uit cijfers van Agrimatie blijkt dat de aardappelprijs af boerderij in het seizoen 2019/2020 aanmerkelijk lager lag dan in het voorgaande, zeer droge seizoen 2018/2019. In september 2019 was de index 116 punten. In combinatie met de aanhoudende goede vraag stegen de aardappelprijzen naar 123 punten in februari 2020.

Vanaf maart tot mei daalde de prijs naar een dieptepunt van 56 punten als gevolg van de coronacrisis. Horeca en fastfoodrestaurants werden wereldwijd gesloten om coronabesmettingen te voorkomen. De mondiale vraag naar ingevroren frites daalde sterk en de Nederlandse fritesexport zakte in. De aardappelverwerkende industrie verwerkte fors minder fritesaardappelen.


Onverkoopbare voorraden

In de bewaarplaatsen lag rond 1 maart 2020 nog een voorraad van ruim 1 miljoen ton aardappelen. Deze onverkoopbare voorraden door de vraaguitval hebben de telersprijzen de rest van dit seizoen sterk doen dalen. Voor niet-gecontracteerde aardappelen konden telers via de 'Compensatieregeling fritesaardappelen' onder voorwaarden compensatie aanvragen.

Vanaf mei herstellen de telersprijzen enigszins en liggen in september 2020 op 80 punten. Door de tweede lockdown stagneerde in veel landen de afzet van aardappelproducten opnieuw, waardoor de telersprijzen daalden naar 66 punten in november. In januari 2021 kwamen de telersprijzen uit op 70 punten, 5 procent hoger dan in november 2020 en 43 procent lager dan een jaar eerder (januari 2020).


Gelijk areaal

De coronacrisis in Nederland brak uit op het moment dat de aardappelen voor oogstseizoen 2020 werden gepoot. Omdat het pootgoed al was besteld en geleverd, had de uitbraak amper invloed op het areaal aardappelen dat in het voorjaar 2020 is gepoot (76.730 hectare; 3 procent lager dan 2019).

Ondanks de droge weersomstandigheden in het voorjaar van 2020, de afwisselend natte en droge perioden in de zomer, was het een groeizaam seizoen. Natte weersomstandigheden in het najaar maakten het rooien in verschillende regio's lastig. Dat leidde vooral op zwaardere gronden tot oogstvertraging en een groter risico op rot tijdens de bewaring.


2021 kleiner fritesareaal

Half november waren vrijwel alle aardappelen geoogst. De totale consumptieaardappeloogst 2019/2020 was van normale omvang (3,7 miljoen ton), even groot als het voorgaande seizoen. De vrieshuizen zitten vanwege de coronacrisis overvol frites en de horeca inclusief fastfood zullen voorlopig niet volledig herstellen.

Verwacht wordt dat de fritesaardappelprijzen ook dit seizoen onder druk staan. Door de moeizame afzet van fritesaardappelen afgelopen seizoen is de verwachting dat het areaal fritesaardappelen in 2021 afneemt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer