FNP: Friesland laks bij bestrijding jakobskruiskruid

De Fryske Nasjonale Partij (FNP) wil dat provincie Fryslân schadelijke planten beter bestrijdt. Dat blijkt uit Statenvragen die de partij stelt.

FNP%3A+Friesland+laks+bij+bestrijding+jakobskruiskruid
© Jan van Liere

Volgens FNP leeft de provincie de twee provinciale verordeningen met betrekking tot de bestrijding van schadelijke planten niet goed na. 'Die planten zijn een gevaar voor melkvee en paarden, vooral als jakobskruiskruid of distels in hooi of kuil terechtkomen', stelt FNP'er Wopke Feenstra.

Deze zomer blijkt volgens FNP dat de verspreiding van jacobskruiskruid en distels verder escaleert. 'Door lakse handhaving en bestrijding op eigen percelen van de Friese overheid kunnen de planten zich steeds verder uitbreiden. Sommige boeren grijpen daarom naar de gifspuit om ze onschadelijk te maken, hetgeen natuurlijk direct ingaat tegen het provinciaal beleid om natuurinclusief boeren te stimuleren. Bovendien overwoekeren ze andere waardevolle planten en verminderen ze daarmee de biodiversiteit.'


Eigen regels uitvoeren

FNP vraagt een meer proactieve houding van de provincie bij de bestrijding. 'Het is teleurstellend dat de provincie het vertikt om haar eigen regels uit te voeren. Wij willen een meer proactieve houding van de provincie bij de bestrijding van distels en jakobskruiskruid.'

De Jakobskruiskruidverordening is vastgesteld in 2007 en de Distelverordening al in 1951. 'Uit de eerdere antwoorden van het college van Gedeputeerde Staten blijkt dat alleen wordt gehandhaafd op grond van vragen of klachten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer