Flevoland+wil+PAS%2Dmelders+met+voorfinanciering+helpen
Nieuws
© Joost de la Court

Flevoland wil PAS-melders met voorfinanciering helpen

Provincie Flevoland gaat in gesprek met de rijksoverheid over versnelde legalisatie van agrarische bedrijven die opereren op basis van een PAS-melding of nog geen natuurbeschermingswet (NB)-vergunning hebben. Volgens Flevoland is er een mogelijkheid om deze bedrijven te helpen via het 'voorfinancieren' van stikstofrechten door het creëren van tijdelijke ruimte.

Het gaat in Flevoland om zeker 147 PAS-melders en een onbekend aantal vergunningloze bedrijven met een uitstoot lager dan 0,05 mol. Deze bedrijven dreigen nu nog tot drie jaar op slot te zitten omdat hun stikstofemissie toch moet worden meegerekend.

Op een bijeenkomst over de Flevolandse stikstofaanpak gaf de provincie donderdag aan niets te kunnen garanderen. 'Maar daar waar het kan proberen we het legalisatieproces te versnellen', beloofde programmamanager Jenny May.


Provincie

Daarnaast gaat Flevoland op basis van een enquête aan de slag met de emissiebeperkende maatregelen op bedrijfsniveau die het meest zijn genoemd.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het verdunnen van mest, eiwitreducerende voermaatregelen of een betere samenwerking tussen akkerbouw en veehouderij. Flevoland is inmiddels in gesprek met de bedrijven met de 'grootste' NB-vergunningen over hun plannen. Daarnaast komen er in de komende zes maanden gebiedsgerichte projecten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer