Jan Holsappel kiest voor bronaanpak

Bij de ombouw van zijn vermeerderingsbedrijf Berkenheem in Geesbrug wilde Jan Holsappel absoluut geen luchtwasser. 'Mjin streven is een simpel systeem dat vooral zorgt voor een prettig leefklimaat voor mens en dier. Zo kwam ik uit bij de bronaanpak met Duosep.'

Jan+Holsappel+kiest+voor+bronaanpak
© Tweeluik Fotografie

De ombouw is nodig omdat Holsappel omschakelt naar een multisitesysteem. Daartoe moest de biggenstal worden omgebouwd naar een kraamstal met 198 kraamhokken.

Na gesprekken met Mark Wissink van Fuite en Paulien Boverhof van WIK Adviesgroep kwam Holsappel uit bij directeur John van Schriek van Jovas, die het Duosepsysteem heeft ontworpen.


Directe afvoer van urine

Het systeem maakt gebruik van directe afvoer van urine. Daarvoor zit er een V-vormige goot onder de roosters achter in het kraamhok. De wanden hiervan zijn glad door een speciale nanocoating. De urine loopt naar een centrale doorlopende goot en verdwijnt uit de stal.

De mest die op de schuine plaat en in de goten terechtkomt, wordt via een schuif naar de andere zijde afgevoerd en gaat naar een afgesloten opslag. De vaste mest gaat naar een vergister. Urine, morswater en schoonmaakwater kunnen als stikstofkalimeststof worden uitgereden.


Subsidieregeling

Het bedrijf van Holsappel is een van de bedrijven die meedoen in de Subsidiemodule brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv). De aanvraag is samen met Jovas en de Groene Munt ingediend. Wageningen Livestock Research zal gaan meten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer