M. Koppe zet in op breder assortiment begonia's

Met de komst van André Vreugdenhil heeft begoniavermeerderaar M. Koppe uit Ermelo de focus meer gericht op assortimentsverbreding. Daarnaast heeft het bedrijf geïnvesteerd in IT-systemen en een zelflerende sorteermachine.

M%2E+Koppe+zet+in+op+breder+assortiment+begonia%27s
© Arjen Vos Fotografie

M. Koppe veredelt, vermeerdert en bewortelt begonia's als uitgangsmateriaal voor kwekers. In juni 2019 is André Vreugdenhil tot algemeen directeur benoemd in het familiebedrijf dat al sinds 1910 bestaat. 'Dat zat in de lijn der verwachting, toen ik in 2017 hier als commercieel directeur in het bedrijf ben gekomen.'

Vreugdenhil verdiende voor die tijd zijn sporen al in de sector: geboren in een familie van leliekwekers werkte hij na de hogere tuinbouwschool twintig jaar bij Royal van Zanten en vier jaar bij Dümmen Orange, waarbij hij steeds meer de commerciële kant op ging. 'Het verschil tussen een meer zakelijk bedrijf en een familiebedrijf is best groot', zegt de directeur.

'Hier wordt minder op korte termijn gedacht en staat vooral kwaliteit voorop, terwijl de bedrijfsvoering bij Dümmen Orange professioneler was, bijvoorbeeld op IT-gebied. De afgelopen twee jaar hebben we dat aardig bijgetrokken, onder andere door nieuwe facturatie- en orderpakketten, waardoor we nu beter kunnen plannen. Daarnaast hebben we een nieuwe invulling aan de marketing gegeven.'

Het verschil tussen een meer zakelijk bedrijf en een familiebedrijf is best groot

André Vreugdenhil, algemeen directeur M. Koppe

Zoete, lieve plantjes

Grondlegger Marinus Koppe vestigde zijn bedrijf in Ermelo, waar nog steeds de veredeling plaatsvindt. Het vermeerderen gebeurt in Portugal en het bewortelen in Aalsmeer. Als derde generatie is Bert Koppe nog steeds eigenaar van het bedrijf, waarbij hij zich vooral bezighoudt met teelt en veredeling. 'Samen met Teunis de Gelder, die verantwoordelijk is voor de productie en de planning, vormen we de leiding van het bedrijf', zegt Vreugdenhil.

De begonia staat van oudsher bekend als kamerplant, die M. Koppe produceert als uitgangsmateriaal voor planten in 13 of 14 centimeterpotten. De afgelopen jaren kwamen daar mede dankzij Vreugdenhil de Sweeties bij, die geschikt zijn voor 9 tot 12 centimeterpotten, dankzij hun compacte vorm met kleine bladeren en bloemetjes.

Medewerkers steken stekken die uit Portugal zijn gekomen
Medewerkers steken stekken die uit Portugal zijn gekomen © Arjen Vos Fotografie

'Met die zoete, lieve plantjes richten we ons vooral op een wat jonger publiek', legt de directeur uit. 'En we ontwikkelden de afgelopen jaren begonia's die geschikt zijn om als kuipplant in de tuin te zetten.' Als voorbeeld noemt hij de Belove-serie, die extra grote bloemen heeft en goed tegen regen bestand is.

Intensieve samenwerking telers

Bij ontwikkeling van nieuwe soorten werkt het bedrijf intensief samen met kwekers. Voor de Sweeties met Pligt Professionals in Heinenoord, voor de balkonplantserie Betulia met J & P ten Have in Maasland en voor de Beleaf-serie van bladbegonia's met Berghoef Plants in De Kwakel. 'Door samenwerking in de keten maken we sneller stappen', zegt hij.

Het bedrijf zet voor de veredeling jaarlijks tot 20.000 nieuwe zaailingen in, waar uiteindelijk slechts ongeveer zes nieuwe introducties uit komen na een proces van zo'n vijf jaar. 'We hebben zeven mensen in dienst die zich bezighouden met veredeling', zegt de directeur.

Het veredelen, dat zich richt op het verhogen van sierwaarde, houdbaarheid en ziekteresistentie, vindt plaats in Ermelo. Daar staan elitemoerplanten en een verzameling van botanische rassen. Op die locatie gebeurt ook de kloonselectie als basis voor de vermeerdering, met uniformiteit en plantopbouw als belangrijke uitgangspunten.

Zelflerend systeem

Het vermeerderen gebeurt vervolgens met moerplanten in Portugal. Daar staan moderne kassen met mobiele tafels, assimilatiebelichting en een ketel om de temperatuur op 25 graden Celsius te kunnen houden. 'In Portugal hebben we de lichtomstandigheden van de Middellandse Zee en de klimaatcondities van de Atlantische Oceaan', zegt Vreugdenhil.

De sorteermachine zorgt voor uniforme planten in orders
De sorteermachine zorgt voor uniforme planten in orders © Arjen Vos Fotografie

De directeur geeft aan dat het vermeerderen van begonia's lastig is, omdat het een gevoelige plant is die enerzijds optimale omstandigheden nodig heeft wat betreft water, voeding, licht en temperatuur om zo goed mogelijk te groeien en anderzijds stress ervaart door het afsnijden van de bladeren voor de stekken.

Sorteermachine voor uniforme planten

Na aankomst van de stekken per vrachtwagen in Aalsmeer gaat ongeveer de helft onbeworteld naar afnemers. Van de andere helft steken medewerkers stekken, die na vijf tot acht weken als bewortelde planten naar klanten gaan. Om te zorgen dat de planten in een order zo uniform mogelijk zijn, heeft Vreugdenhil meegedacht over de investering die M. Koppe heeft gedaan in een sorteermachine.

Die is gebouwd door Flier Systems in Barendrecht, met een camerasysteem van Aris BV in Eindhoven. 'De camera maakt zeventien beelden van een plant en door een zelflerend systeem verloopt de sortering steeds beter', zegt Vreugdenhil. 'Daarnaast kunnen we in de toekomst de verzamelde gegevens gebruiken om onze bedrijfsvoering verder te optimaliseren.'

Medewerkers compenseren in zomer
Het grootste deel van de zestig rassen van M. Koppe komt terecht bij Europese kwekers onder het Europese kwekersrecht. De overige stekken gaan naar de Verenigde Staten, China en Japan, met patenten en licenties binnen de daar geldende wetgeving. De locatie in Ermelo meet 1 hectare, die in Portugal en Aalsmeer beide 1,5 hectare.Het begoniabedrijf levert jaarrond, maar doet geen uitspraak over de geproduceerde aantallen. Vijftig medewerkers zijn in vaste dienst, waarvan een groot deel parttimers. Het piekseizoen voor het uitleveren van bewortelde stekken loopt van eind februari tot eind april. In die periode werken vaste medewerkers op verzoek meer uren, die ze in de zomer gecompenseerd krijgen en daarnaast dertig tot veertig uitzendkrachten. De tweelagenteelt in Aalsmeer is voor een groot deel geautomatiseerd met onder andere beweegbare tafels en transportsystemen. De energievoorziening gebeurt met een warmtekrachtkoppeling, belichting met natriumlampen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer