Sluiting tuincentra baart sierteelt zorgen

Sinds de lockdown in december hebben tuincentra te lijden onder het afgenomen aantal bestedingen. Crisisorganisatie Corona Tuinbouw pleit voor de openstelling van de tuincentra om een nieuwe malaise in de sierteelt te voorkomen.

Sluiting+tuincentra+baart+sierteelt+zorgen
© Maartje van Berkel

De fysieke bestedingen aan bloemen en planten in tuincentra daalden in december met bijna 20 procent. Dit blijkt uit pintransactiedata van ABN Amro. Door de sluiting halverwege december liepen veel tuincentra omzet mis. December is een relatief belangrijke maand. In aanloop naar kerst zijn er veel consumenten die de kerstsfeer komen proeven. In de maand januari namen de pinbestedingen in tuincentra zelfs met 60 procent af.Nu het voorjaar in zicht komt, rijst de vraag of tuincentra weer open kunnen. Maart, april en mei zijn opnieuw belangrijke maanden. Consumenten kopen in die periode bloemen en planten om hun tuin of balkon op te vrolijken. Ieder jaar is in april en mei een piek te zien in het aantal bestedingen bij tuincentra. De pintransactiedata van ABN Amro van eerdere jaren bevestigen dit.

In het eerste kwartaal van het jaar gaat er voor circa 160 miljoen euro aan bloemen en planten over de Nederlandse toonbanken. Zo’n 70 miljoen ofwel bijna 45 procent van die omzet vindt plaats in maart. Een relatief klein deel wordt verkocht via supermarkten en markten. De consument koopt het leeuwendeel bij bloemenwinkels en vooral tuincentra.


Verse producten in vuilcontainer

Hoe langer de sluiting van de tuincentra duurt, hoe moeilijker het wordt voor de toeleveranciers. Zij staan klaar om hun producten te leveren. Maar als ze deze niet kwijt kunnen, zullen veel verse producten grotendeels in de vuilcontainer belanden. Veel siertelers kunnen zich dat niet nog een keer veroorloven.

De opbrengst van snijbloemtelers nam vorig jaar door de coronacrisis met 6 procent af en van pot- en perkplanttelers met 7 procent, blijkt uit cijfers van Wageningen University & Research. Vooral de snijbloemtelers kregen hierdoor een flinke financiële klap.


Pinbestedingen in voorjaar fors gestegen

De grotere vraag naar bloemen en planten maakte in het voorjaar van 2020 een deel van de verloren afzet goed. In dat jaar stegen de pinbestedingen in tuincentra in april en mei zelfs met ongeveer een derde ten opzichte van 2019, meldt ABN Amro.

Ook Jaap Bond, voorzitter van de regiegroep van de crisisorganisatie Corona Tuinbouw, merkte dat de markt vorig jaar weer snel aantrok. ‘Zodra het kon, werden bloemen, planten en tuinbenodigdheden op grote schaal ingekocht. Het resulteerde in een verrassend snel en goed herstel van de malaise in de sierteelt.’ De regiegroep pleit voor ruimere openstelling van tuincentra en bloemenwinkels, om te voorkomen dat bloemen en planten opnieuw massaal moeten worden vernietigd.


Bestellen en afhalen niet voldoende

Het huidige click & collect-systeem, het bestellen en afhalen, is niet genoeg om de tuincentra op volle toeren te laten draaien. De grotere tuincentra met een sterke onlinepropositie kunnen hier wel in slagen, maar veel kleinere tuincentra zijn afhankelijk van de fysieke verkoop. Daarnaast wordt een groot deel van de omzet behaald uit impulsaankopen, wat onmogelijk is met een gesloten winkel, stelt ABN Amro.

Niet alleen in Nederland zijn tuincentra gesloten, ook in Duitsland is slechts een beperkte verkoop van bloemen en planten mogelijk. In het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk is de verkoop via geen enkel kanaal meer mogelijk. De supermarkten, bloemisten en tuincentra mogen door de landelijke regelgeving hun bloemen en planten niet meer fysiek verkopen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer