Europese+Commissie%3A+Duitsland+ontduikt+habitatrichtlijn
Nieuws
© Dirk Hol

Europese Commissie: Duitsland ontduikt habitatrichtlijn

De Europese Commissie heeft Duitsland voor het Europees Hof van Justitie gedaagd voor het niet naleven van de habitatrichtlijn. Na de eerste deadline van ruim tien jaar geleden heeft Duitsland nog steeds te weinig natuurgebieden een beschermde status gegeven.

Vorige week bereikte het Duitse kabinet van CDU en SPD een compromis over een insecten- en dierenwelzijnswet waarin ook enkele milieumaatregelen zitten. Maar tegen veel milieuonderdelen heeft CDU-Landbouwminister Julia Klöckner een voorbehoud gemaakt.

Ook de meeste Duitse deelstaten, die verantwoordelijk zijn voor de overgrote meerderheid van de habitatgebieden, verzetten zich tegen al te veel beperkingen voor de landbouw. Daardoor is onduidelijk of Duitsland vóór de naderende parlementsverkiezingen eind dit jaar iets gaat doen tegen schendingen van de Flora-Fauna-Habitat-richtlijn (FFH-richtlijn).


Termijn verstreken

In sommige gevallen is de termijn voor implementatie van de habitatrichtlijn al meer dan tien jaar verstreken. Na 2015 zijn uitvoerige besprekingen gevoerd met de Duitse autoriteiten. In 2019 bevestigde de Europese Commissie haar eisen.


Brussel zegt dat Duitsland geen meetbare doelen heeft voor alle 4.606 Duitse FFH-gebieden. Berlijn wijst erop dat de EU-maatregelen wel zijn ingevoerd in de FFH-gebieden in de economische zone (EEZ) in de Noordzee en de Oostzee, waar niet de deelstaten, maar de federale overheid verantwoordelijk is.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer