Tweede+Kamer+tornt+niet+aan+Natura%2Drichtlijnen
Nieuws
© René Luijmes

Tweede Kamer tornt niet aan Natura-richtlijnen

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de regering binnen Europa kenbaar maakt dat Nederland voorstander is van het ongewijzigd laten van de Vogel- en Habitatrichtlijn in het Natura 2000-beleid.

De Tweede Kamer heeft hiertoe een motie aangenomen. Daarnaast wil de Tweede Kamer dat het kabinet zich sterk blijft maken voor de inzet van vrijwilligers in het natuur- en landschapsbeheer.

Ook moet worden beken hoe de positie van traditionele schaapskuddes kan worden verbeterd. De Tweede Kamer deed tevens voorstellen voor de financiering van project Marker Wadden en voor een onderzoek naar mogelijkheden voor langer lopende contracten voor agrarisch natuurbeheer.

Agrarisch natuurbeheer

Ook nam de Tweede Kamer een motie aan om te onderzoeken of er behoefte is aan contracten voor agrarisch natuurbeheer met een langere looptijd dan zes jaar. Vervolgens zou in overleg met provincies moeten worden bekeken hoe hier invulling aan gegeven kan worden.

In het kader van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer wordt nu aan collectieven subsidies voor zes jaar vergeven. Dat met het positieve effect dat banken dan eerder zijn geneigd leningen te verstrekken aan boerenbedrijven voor investeringen.

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer