Deep+learning+helpt+bij+herkennen+van+planten
Nieuws
© Wageningen University en Research

Deep learning helpt bij herkennen van planten

Het ontstaan van deep learning heeft onlangs aanzienlijke vooruitgang gebracht in de beeldclassificatie van planten. Dit blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Pornntiwa Pawara verrichtte haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveert dinsdag 9 februari. Zij beschrijft verschillende technieken om de herkenning van planten, de detectie van planten en het systeem voor het tellen van planten te verbeteren.

'In landbouw en bedrijfsbeheer zijn plantherkenning, plantdetectie en plantentelsystemen van cruciaal belang. We kunnen deze taken gebruiken voor verschillende toepassingen, bijvoorbeeld detectie van plantenziekten, onkruiddetectie, fruitoogstsysteem en identificatie van plantensoorten. Planten zijn te identificeren door te kijken naar hun meest onderscheidende delen, zoals blad, vrucht, bloem, schors en de gehele plant, en door rekening te houden met attributen als vorm, grootte of kleur', stelt Pawara.


Verschillende obstakels

De identificatie van plantensoorten door middel van veldobservatie kan gecompliceerd en tijdrovend zijn en vereist gespecialiseerde expertise. Computer vision en machine learning zijn technieken met de potentie om de problemen met plantenherkenning in het onderzoek te overwinnen. Wel is de op beeld gebaseerde plantenherkenning nog steeds een uitdaging. Er zijn verschillende obstakels, zoals een grote verscheidenheid aan soorten, verschillen tussen de klassen, gelijkenissen tussen de klassen en onscherpe bronbeelden.

Onlangs heeft het ontstaan van deep learning (diepgaand leren) aanzienlijke vooruitgang gebracht in de beeldclassificatie. Dieplerende architecturen kunnen van beelden leren en vooral hun voorspellende nauwkeurigheid verhogen. Het proefschrift van Pawara biedt verschillende technieken, waaronder gegevensuitbreidingen en classificatieschema's, om de herkenning van planten, de detectie van planten en het systeem voor het tellen van planten te verbeteren.


Thailand

Pawara verrichtte haar promotieonderzoek aan de afdeling kunstmatige intelligentie van het Bernoulli Instituut. Zij werkt nu als docent en onderzoeker aan de Mahasarakham University in Thailand.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer