Nieuwe+impuls+voor+teelt+Nederlandse+peulvruchten
Nieuws
© ProColombia

Nieuwe impuls voor teelt Nederlandse peulvruchten

De teelt van peulvruchten krijgt in Nederland een nieuwe impuls. Vijf koppels hebben aan vernieuwende concepten gewerkt.

Vijf koppels van ontwerpers en verwerkers gingen bijna een jaar geleden een bijzonder avontuur met elkaar aan. De opdracht: kunnen we samen tot nieuwe, verrassende en smakelijke concepten komen voor de Nederlandse peulvrucht?

Plantaardig is booming. De supermarkt ligt vol met zuivel- en vleesvervangers. Gek genoeg zijn de meeste plantaardige burgers, roerbakreepjes en ontbijtdranken gemaakt van sojabonen uit het buitenland, terwijl we hier alle ruimte, expertise en creativiteit in huis hebben om zelf eiwitrijke gewassen te verbouwen en daarmee veel duurzamere producten te ontwikkelen.


Eiwitstrategie

Niet voor niets kondigde landbouwminister Carola Schouten op 3 september de opzet voor haar 'eiwitstrategie' aan. Dit plan bevat drie sporen: lokale teelt van eiwitrijke gewassen, ontwikkeling van alternatieve eiwitbronnen en verwaarden van reststromen.


Als we meer eiwitrijke gewassen uit eigen land eten, is dat een zegen voor het milieu, de bodem en de biodiversiteit. Tijd dus om out of the box te denken, vond ZLTO. Zij introduceerde daarom FoodLab Pulses.

Tijdens Dutch Design Week 2019 werd FoodLab Pulses geïntroduceerd met een speeddatesessie tussen ontwerpers en verwerkers van peulvruchten. Vijf koppels vonden elkaar. De koppels werkten stuk voor stuk aan vernieuwende concepten, zoals een 'zuivel'-lijn met een opvallende kleur, tofu gemaakt van veldbonen, plantaardige maaltijdverrijker, veldbonendrank en verschillende soorten brood gebakken met meel van bonen.


Presentatie op 22 oktober

Op 22 oktober presenteren de koppels hun concepten in samenwerking met The Embassy of Food in een online programma op de Dutch Design Week.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer