Veldrobot+van+HWodKa+krijgt+prijs+voor+goed+concept
Nieuws
© HWodka

Veldrobot van HWodKa krijgt prijs voor goed concept

Veldrobot Robotiller van HWodKa is door het International Forum of Agricultural Robotics (FIRA) en het magazine Future Farming onderscheiden met een tweede prijs in de categorie 'Best Concept Field Robot 2020'.

Er deden ruim twintig inzendingen mee, uit elf landen en vier continenten. Het evenement werd vorige week gehouden in Escalquens, Zuid-Frankrijk. De combinatie van grensverleggende kenmerken was voor de vakjury een reden om de Robotiller met een tweede prijs te belonen.

De Robotiller is een lichte, autonoom opererende machine, bedoeld voor grond- en stoppelbewerking en voor onkruidbestrijding. De Robotiller is een initiatief van Hoekschewaardse akkerbouwers, verenigd in stichting De Hoeksche Waard op de Kaart (HWodKa).


Waterstof-brandstofcel

De akkerbouwers willen laten zien dat robotisering mogelijkheden biedt om de nijpende overbelasting van de bodem door gangbare machines een halt toe te roepen. De Robotiller is een eerste stap in die richting. In samenwerking met Reedyk uit Klaaswaal wordt de Robotiller uitgerust met een CO2-emissievrije waterstof-brandstofcel als krachtbron.

De ontwikkeling van de Robotiller is mogelijk gemaakt met ondersteuning van de EU en provincie Zuid-Holland in het kader van het Plattelandsontwikkelingsprogramma, POP3. Cosun Beet Company, CZAV en Nedato maken deel uit van het samenwerkingsverband van Hoekschewaardse akkerbouwers.

Het streven is dat de Robotiller medio 2021 publiekelijk zijn eerst rondjes draait op een perceel in de Hoeksche Waard.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer