Akkerbouwers HWodKa richten datahub op

Akkerbouwers die samenwerking in de Stichting de Hoeksche Waard op de Kaart (HWodKa) hebben een datahub opgericht. Een datahub is een platform voor het opslaan en delen van gegevens.

Akkerbouwers+HWodKa+richten+datahub+op
© Eigen Foto

Binnen de datahub gaan de akkerbouwers gegevens organiseren, beheren, delen, samenwerken en verwerken. In de datahub werkt HWodKa samen met Farm24, Farmhack en Wageningen University en Research (WUR). Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ondersteund het initiatief financieel.

Data is kennis, kennis is macht en macht biedt kansen voor euro’s. In de huidig situatie spelen boeren in dataland een passieve rol en gaat veel data ongehinderd alle richtingen op. Er ontstaan steeds meer initiatieven om eigen data tot waarde te brengen. De HWodKa-datahub is daar één van.

Toevertrouwen

Moderne trekkers en werktuigen verzamelen veel data. Het draadloos versturen van die data vanaf de trekker naar een cloud-server is op zich niet nieuw. Als akkerbouwer moet je je afvragen of je al die data zonder meer aan dergelijke serviceproviders wil toevertrouwen, stelt HWodka.

Met de oprichting van de datahub willen de deelnemers in eerste instantie inzicht krijgen in de data die zij, veelal ongemerkt, verzamelen met trekkers en werktuigen en hoe de datastromen lopen. Twaalf akkerbouwers nemen hieraan deel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer