Ropa%2Dmuis+voor+laden+van+zetmeelaardappelen
Nieuws
© Ropa

Ropa-muis voor laden van zetmeelaardappelen

Ropa heeft de Potato Mouse 5 ontwikkeld voor het laden van zetmeelaardappelen. Het laden van vrachtwagens gebeurt met een 15 meter lange lader.

Nadat Ropa op de laatste Agritechnica voor het eerst een prototype presenteerde, zijn sinds de zomer van 2020 twee aardappelmuizen in de praktijk in Duitsland in gebruik genomen. In samenwerking met geselecteerde klanten staat in 2021 een pilotreeks gepland voor een uitgebreide veldtest.

Met de aardappelmuis kan de efficiëntie en winstgevendheid in de logistiek van zetmeelaardappelen worden verhoogd, meldt Ropa. Daarnaast kunnen boeren de omvang van de aardappelteelt uitbreiden zonder tegelijkertijd te hoeven investeren in opslagcapaciteit. Ook met het verladen van tafelaardappelen, die direct na levering worden verwerkt, heeft Ropa positieve ervaringen opgedaan.


Vrij van diepe rijstroken

Na de oogst van de aardappelen moeten deze in een tot 7,5 meter brede bult aan de rand van een perceel worden gestort. De grond moet vlak zijn en vrij van diepe rijstroken. Bij het laden van de muis worden de aardappelen schoongemaakt.

De reinigingseffecten door de muis kunnen verder worden verbeterd door de aardappelen vooraf met vliesdoek af te dekken. De muis haalt ook de meeste stengels en onkruiden uit de aardappelen. De Potato Mouse 5 heeft een zuinige 54 pk (260KW) sterke Mercedes-Benz OM936-motor met 7,7 liter cilinderinhoud.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer