Akkerbouwer Jan Ballast: 'Liefst teeltadministratie zo snel mogelijk klaar'

Akkerbouwer Jan Ballast wil niet de hele tijd met de administratie bezig zijn. Dus heeft hij alles centraal geregeld in zijn teeltregistratiesysteem. 'In CropVision heb ik mijn teeltregistratie snel bijgewerkt.'

Akkerbouwer+Jan+Ballast%3A+%27Liefst+teeltadministratie+zo+snel+mogelijk+klaar%27
AgroVision
© Kennispartner

In de Noordoostpolder vlak bij Tollebeek runt Jan Ballast ruim 35 jaar een akkerbouwbedrijf van 65 hectare, verdeelt over twee locaties. Hij teelt onder meer pootaardappelen, uien, graan en witlofpennen. Daarnaast verhuurt hij nog land voor de teelt van tulpen.

Op beide locaties heeft Ballast een weerstation staan, een bij Tollebeek en de ander staat 9 kilometer verderop. Op deze manier ontvangt hij perceelsgericht spuit- en ziekteadvies.


Duurzaam produceren

Met trots vertelt de Flevolandse akkerbouwer over zijn bedrijf. 'Ik vind het geweldig om veilig en duurzaam voedsel te kunnen produceren en dat ik dat dan ook nog op een eenvoudige wijze kan uitvoeren. CropVision speelt hierbij een belangrijke rol voor het maken van het bouwplan, de registratie en het spuitadvies.'

Duurzaam produceren wordt steeds belangrijker, vervolgt Jan. 'Ook willen steeds meer partijen dat je de teeltregistratie bijhoudt. Niet alleen de controlerende instanties, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, maar ook de certificeerders en afnemers. Ik wil niet de hele tijd met administratie bezig zijn. Dus dan is het handig dat je alles centraal kan regelen. In CropVision heb ik mijn teeltregistratie snel bijgewerkt.'


'Lekker snel werken'

Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) haalt Ballast één keer per jaar zijn volledige bouwplan op. Alle percelen met de bijbehorende gewassen worden vervolgens automatisch ingetekend in CropVision. 'Per perceel of gewas kun je dan een registratie toevoegen voor een bepaalde bewerking, zoals spuiten. Dat kan achter je computer, maar meestal gebruik ik de bijbehorende app. Dat werkt lekker snel.'


© Kennispartner

Terwijl Ballast de spuit vult, voert hij het direct in via de app. 'Het mooie is dat je gelijk een waarschuwing krijgt als je buiten de norm dreigt te gaan, zoals: 'Let op, de volgende keer mag je dit middel niet meer gebruiken', of 'de toegestane dosering is maximaal zoveel liter'. Dit voorkomt fouten met eventuele onjuiste doseringen en overschrijdingen van het maximale aantal toepassingen. Dit advies is overigens niet alleen gebaseerd op het middel en het gewas, maar ook op je eigen perceel.'


Spuitadviezen gekoppeld aan weerstations

Daarnaast gebruikt de akkerbouwer CropVision voor teeltadvies. 'Het voordeel is ook dat deze adviesprogramma's zijn gekoppeld aan mijn eigen Sencrop-weerstations, zodat het spuit- en ziekteadvies echt voor mijn percelen is opgesteld. Zo komt het voor dat het bij mij thuis droog is, maar dat het op mijn locatie 9 kilometer verderop regent. Dan weet je dus ook precies wanneer je welke locatie als eerst kunt bespuiten. Zeker nu het weer extremer wordt en erg lokaal wordt bepaald, houd ik de weersomstandigheden en adviezen op beide locaties goed in de gaten.'


Bekijk hieronder de video waarin Ballast vertelt over de CropVision Adviessystemen (Gewis, ProPhy en Uien) in combinatie met zijn 2 Sencrop Weerstations.

In CropVision zit een uitwisseling met de adviseur. Op die manier heeft de adviseur, na toestemming, toegang tot de CropVision-omgeving van de teler. Ballast vindt deze uitwisseling ideaal.

'Als de adviseur langskomt, pakken we altijd CropVision erbij', vertelt de ondernemer. 'Doordat ik hem toestemming heb gegeven, kan hij meekijken met mijn bouwplan, spuitadviezen en registraties. Als we dan samen een rondje in het veld lopen en een bepaald onkruid of een ziekte waarnemen, kan de adviseur direct een spuitadvies indienen in mijn CropVision. Als ik dit advies vervolgens uitvoer, maak ik hier met één klik een registratie van. Dit werkt lekker makkelijk.'


Certificeringen automatisch gevuld

In CropVision zitten ook rapportages die je nodig hebt voor de certificeringen of verplichtingen als Voedselveiligheid, Global GAP en PlanetProof. Ook de Gewasbeschermingsmonitor is goed geregeld in CropVision. Dit is voor Ballast een groot voordeel. 'Deze wordt automatisch gevuld, dus na de oogst heb ik hier weinig werk meer aan', stelt hij.


© Kennispartner

'Daarnaast is CropVision ook erg handig om de teeltregistraties door te sturen naar de afnemers', vervolgt Ballast. 'Via een knop in CropVision kun je de teeltregistratie eenvoudig doorzetten in het juiste format. Heel handig. CropVision heeft me vooral veel gemak en overzicht opgeleverd, zodat je weinig werk hebt aan je administratie. En daar ben ik heel blij mee.'


Meer informatie over CropVision?

Kijk op www.cropvision.nl of bel (0570) 664115.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner AgroVision

AgroVision

Hoogwaardige ICT-oplossingen voor agrarische ondernemersAgroVision levert programma’s voor management en boekhouding voor de agrarische ondernemer in binnen-...

Lees verder »

Meer van AgroVision

Lees ook

Meer artikelen van AgroVision »

Artikelen over AgroVision