Najaarskuilen+bevatten+meer+nitraat
Nieuws
© Twan Wiermans

Najaarskuilen bevatten meer nitraat

De najaarskuilen van 2020 kenmerken zich volgens Eurofins Agro door lagere gehaltes aan mineralen en spoorelementen en hogere nitraatcijfers.

De gehaltes van ijzer, kobalt en seleen zijn lager dan voorgaande jaren. IJzer zit dit jaar op 404 microgram per kilo droge stof (ds), kobalt op 122 microgram per kilo ds en seleen op 95 microgram per kilo ds.

Het ijzerniveau is het laagste sinds 2016. Vorig jaar was het gehalte nog 664 microgram per kilo ds. De lagere gehaltes leveren volgens Eurofins Agro voorlopig nog geen problemen op.


Graslandbemesting

Een mogelijke verklaring voor de lagere gehaltes sporenelementen is volgens Karst Brolsma, onderzoeker bodem en bemesting bij Eurofins Agro, te vinden in de graslandbemesting. 'Als de bemestingsruimte voortijdig is opgebruikt, kan dat betekenen dat voor het najaarsgras te weinig overblijft.' Brolsma adviseert om de bemestingsruimte dusdanig in te delen dat ook het najaarsgras goed is bemest.

Een andere verklaring kan liggen in de keuze om wel of niet extra seleen en kobalt toe te voegen aan de zwavelbemesting. Door deze toevoeging wordt onder andere het verdringende effect van zwavel op seleen tegengegaan.


Vergiftiging

Wat opvalt, is dat 16 procent van de najaarskuilen boven de 5 gram per kilo ds nitraat zit. Dat is de grens waarop voorzichtigheid geboden is. De omzetting van nitraat naar nitriet in de pens zorgt voor vergiftigingsverschijnselen.

Het gemiddelde van de onderzochte kuilen is 3,4 gram. De mineralisatie en de daarbij vrijgekomen stikstof in het najaar was dusdanig overdadig dat het gras de stikstof niet goed om kon zetten in een voor de koe bruikbaar eiwit.


Najaarskuilen

Zo'n 3 procent van de najaarskuilen zit zelfs boven de 7 gram, voor de balen is dit zelfs 6 procent. Voor deze kuilen luidt het advies om ze dusdanig te verdunnen in het rantsoen
dat ze geen problemen meer opleveren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer