Kwekerij+De+Vrolijke+Noot+richt+zich+op+oude+appelrassen
Nieuws
© Han Reindsen

Kwekerij De Vrolijke Noot richt zich op oude appelrassen

Kwekerij De Vrolijke Noot in Wapserveen richt zich bij de verkoop van oude appelrassen op burgers. Het biologisch-dynamische bedrijf krijgt hulp van stagiairs, vrijwilligers, varkens en geiten.

Ties en Esther Betjes hebben de Drentse kwekerij van 4,5 hectare anderhalf jaar geleden overgenomen. Ze pachten de kwekerij van Stichting BD Grondbeheer. 'De aanplant is nu nog klein van omvang. Je hebt drie à vier jaar nodig om daarmee klaar te zijn', zegt Esther Betjes.

Betjes heeft geen agrarische achtergrond. Ze heeft haar opleiding gevolgd bij Warmonderhof in Dronten en richt zich nu vooral op oude appel- en perenrassen. 'Mensen kennen maar weinig rassen, alleen die in de supermarkt liggen.'


Afval opruimen

De geiten op de kwekerij maaien het gras en ruimen het bladafval op. Tegelijk bemesten ze voor de volgende teelt. Varkens worden onder andere ingezet om wortelonkruiden op te ruimen. 'De kwekerij is omgeven door bosjes en houtwallen, want het is in deze omgeving best koud', legt Betjes uit.

De verkoop van de fruitbomen vindt plaats van november tot april. Het gaat over verschillende noordelijke rassen appels, hand- en stoofperen, kersen, pruimen, mispels, nectarines, noten en verschillende bessenstruiken en bramen. Alles in de vollegrond.


Prijzen

'Het inkomen is seizoensgebonden, maar het werk gaat het hele jaar door', zegt Betjes. De prijzen zijn volgens haar niet of nauwelijks hoger dan bij gangbare kwekers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer