Profiel%3A+Roy+Meijer%2C+kenner+van+agrarische+geschiedenis
Nieuws
© NAJK

Profiel: Roy Meijer, kenner van agrarische geschiedenis

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) heeft een nieuwe voorzitter. De 27-jarige melkveehouder Roy Meijer uit het Drentse Witteveen gaat zich bezighouden met de toekomst van de boeren en tuinders in Nederland. Maar hij is ook een kenner van de geschiedenis. Hij studeerde namelijk geschiedenis in Groningen. Zijn specialisme is de agrarische geschiedenis in de naoorlogse periode.

En dat kan hem wel eens van pas komen. Als historicus weet Meijer hoe je met dossiers moet omgaan, met grote lappen tekst. Hij is een 'dossiertijger' met interesse in politiek en beleidsmatige zaken. Hij wordt getypeerd als 'beleidsmedewerker en bestuurder ineen'.

Maar ook inhoudelijk: wie de geschiedenis kent, begrijpt het heden. In de naoorlogse periode ging het in de landbouw vaak over het verdienvermogen van boeren. Dat is altijd een thema gebleven, maar is nu politiek zeker weer zeer actueel.


Melkveebedrijf

De ster van Meijer rijst snel. Toen hij 21 was, zes jaar geleden, koos hij ervoor om boer te worden en op termijn het bedrijf van zijn ouders over te nemen. Hij zit nu samen met zijn ouders in een maatschap. Ze hebben een bedrijf met 250 melkkoeien.


Meijer is nu ruim vier jaar bestuurlijk actief in het DAJK, de Drentse tak van het AJK, waarvan tweeënhalf jaar als voorzitter. Hij zat namens het NAJK aan tafel bij de stikstofbesprekingen tussen de sector en het ministerie van LNV en heeft vrijwel dagelijks contact met 'stikstofbestuurder' Trienke Elshof van LTO Nederland.


Oplossingsgericht

De jonge bestuurder, die is geboren in het Colombiaanse Bogota, wordt gezien als actief, oplossingsgericht, iemand die zelf initiatief neemt, andere partijen weet te betrekken en zorgt dat anderen aangehaakt blijven. Bij het ministerie van LNV weten ze hem te vinden. Dat komt volgens ingewijden mede door de goed onderbouwde stukken die hij levert. Die getuigen van kennis en kunde.

De jonge boer is een liefhebber van het platteland en de cultuur die daarbij hoort. Zo mag hij graag luisteren naar muziek van Normaal en Daniël Lohues. Boeren zijn in zijn ogen de vormgevers van het platteland en zijn onmisbaar voor die cultuur en het levend houden van het platteland.


Veel op het spel

Meijer wordt voorzitter van NAJK op een moment dat er voor jonge boeren veel op het spel staat. Dat ervaart hij zelf ook zo. De kersverse voorzitter is ervan overtuigd dat in de komende jaren de toekomst van de Nederlandse landbouw voor een groot deel wordt bepaald. Stikstof, klimaat en de Green Deal zullen daarbij de belangrijkste onderwerpen zijn. Maar dat kan niet zonder een fatsoenlijk inkomen voor jonge boeren. Tijdens het NAJK-voorzitterschap van Meijer wordt er voor de Nederlandse landbouw mogelijk belangrijke geschiedenis geschreven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer