NAJK brengt buitenfamiliaire opvolgers in beeld

NAJK-bestuurder Eke Folkerts is verantwoordelijk voor de portefeuille Bedrijfsovername. Ze voelt zich heel betrokken bij de buitenfamiliaire overname.

NAJK+brengt+buitenfamiliaire+opvolgers+in+beeld
© NAJK

'NAJK heeft sinds enkele jaren het platform Boer zoekt Boer. We hebben dat opgezet om, samen met Rabobank, Flynth en Lianne Veenstra Agrocoaching, goede begeleiding te bieden bij buitenfamiliaire bedrijfsovername', zegt Folkerts. 'Zowel geïnteresseerde boeren zonder bedrijfsopvolger als potentiële bedrijfsopvolgers zonder bedrijf kunnen zich aanmelden om elkaar te vinden voor een potentiële bedrijfsovername.'

Je moet er duizend procent voor gaan met veel overtuigingskracht en zelfverzekerdheid

Eke Folkerts, NAJK-bestuurder

Is daar belangstelling voor?

'Zeker. Er komen geregeld aanmeldingen binnen. Belangstellenden betalen entreegeld. Vervolgens kun je in de beslotenheid van het platform zoeken naar een match. Als je een serieuze match gevonden hebt en graag ondersteuning wilt bij het vervolg, kun je contact opnemen met de Boer zoekt Boer-partners.'


Bemoeit NAJK zich actief met het zoeken naar matches?

'Nee, dat is aan de deelnemers. Je zou iemand kunnen inzetten die voor hen actief een partner zoekt, maar dat moet dan wel een professionele matchmaker zijn. Het doel is tenslotte om een langdurige relatie met elkaar aan te gaan. Het zou best iets kunnen zijn, daarom denken we er wel over na om die handschoen op te pakken.'


Vervolgens ligt er toch wel een grote uitdaging voor de overnemer.

'Ja, je moet er duizend procent voor gaan. Mensen die er aan beginnen horen vaak: dat gaat je niet lukken. En inderdaad, buitenfamiliaire overname is niet eenvoudig. Er is heel veel overtuigingskracht en zelfverzekerdheid nodig en gaat ontzettend veel energie in zitten. Maar als je daar toe bereid bent, dan is er een goede kans dat het lukt.'Wat doen jullie verder op het gebied van bedrijfsovername?

'We zijn met het ministerie van LNV bezig met de voorbereiding van het Kenniscentrum Bedrijfsovername. Dat is bedoeld om alle vragen rond bedrijfsovername te faciliteren en mensen te voorzien van kennis daarover. Ik hoop echt dat we er dit jaar nog mee van start kunnen.'


Zijn er nog andere prioriteiten?

'Belangrijk is dat we nu snel het overnamefonds lostrekken. En we moeten voorkomen dat er aan de Bedrijfsopvolgingsregeling gemorreld gaat worden. Als we die niet in deze vorm kunnen behouden, zou dat echt de doodsteek zijn voor de bedrijfsovername in Nederland.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 9°
  80 %
 • Woensdag
  13° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  70 %
Meer weer