Kloven overbruggen

Om tot elkaar te komen, moeten de diepste kloven en breedste rivieren overbrugd worden. Met het sneuvelen van het PAS, werd de Brabantse bestuurlijke realiteit van 2017 ingehaald. Betreffende Brabantse stikstof werd politiek maar aan één knop gedraaid, de boerenknop.

Kloven+overbruggen
© Fotopersburo Busink

Stikstof werd het duizenddingendoekje om via veekrimp zo ongeveer alle maatschappelijke problemen op te lossen, tot aan ruimtelijke claims voor Brainport Eindhoven toe en meer van dat soort asfaltdingetjes. De focus was te eenzijdig, waarbij niet-landbouwstikstofuitstoters, zoals industrie en infra, vanuit bepaald opportunisme, al dan niet expres werden vergeten.

Na de FDF-trekkeractie op 19 februari, stelde een boer bij 1Vandaag voor samen tot een oplossing te komen door boeren, natuurmensen en andere wijzen in één hok te zetten, samen met Johan Vollenbroek, omdat deze het PAS bij de rechter aanvocht. Bruggen bouwen is uiteindelijk beter dan opjutten. Welnu, het werken aan een totaaloplossing, gebeurt al sinds deze mensen op 8 november voor het eerst aan mijn keukentafel zaten.

De grove contouren van zo'n plan, specifiek vanuit stikstof bekeken, zijn geschreven door ons boerenkeukentafelgroepje met Jan Willem Erisman, Dick Veerman, Marjan Minnesma, Krijn Poppe, Max van der Sleen, Wouter van der Weijden, een grondgebonden collega-melkveehouder, én inderdaad Johan Vollenbroek. Denklijnen en ideeën hiervan werden gebruikt voor het onlangs door een Brabantse boerencoalitie van zeven groepen, zoals ZLTO, POV, BAJK en ook FDF, gepresenteerde voorstel.

De kern van dit Brabantse boerenvoorstel is dat alle maatschappelijke sectoren gelijkelijk moeten inleveren

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek

De kern van dit Brabantse boerenvoorstel is dat alle maatschappelijke sectoren gelijkelijk moeten inleveren. Minus 40 procent stikstof voor iedereen in 2030, met een onderbouwde nulmeting en realistische doelen, voor het herstel van vertrouwen tussen overheid en alle sectoren. Elk plan moet Remkes/Vollenbroek-proof worden. Landbouw minder, dan Eindhoven Airport, industrie, elektriciteitscentrales en infra ook. Iedereen 40 procent minder.
Landbouw en bosbouw zijn de enige maatschappelijke sectoren die oplossingen bieden, omdat beiden te maken hebben met natuurlijke circulaire biochemische processen. Niet-boeren hebben dit niet! Deze 99 procent van onze bevolking kan voornamelijk CO2 uitademen of op een andere wijze uitstoten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer