Brandschade+varkensstal+beperkt+door+snel+ingrijpen+brandweer
Nieuws
© Archief

Brandschade varkensstal beperkt door snel ingrijpen brandweer

Zes varkens zijn omgekomen bij een stalbrand op een vleesvarkensbedrijf in het Zeeuwse Poortvliet. Door snel ingrijpen van medewerkers en de brandweer bleef de schade beperkt. Tot grote opluchting van de varkenshouder. 'De brandweer heeft echt superwerk geleverd, daar zijn we ze heel dankbaar voor.'

Dat zeggen Paul Daandels en Mathijs van Bergen, de zonen van de twee Brabantse varkenshouders die op de bewuste locatie in Poortvliet zevenduizend vleesvarkens houden. Hun vaders, die al jaren compagnon zijn, gingen dit jaar voor het eerst tegelijk op vakantie. 'Dat moest na al die jaren toch wel een keer kunnen, zo zeiden ze nog. Zul je net zien dat dit gebeurt', zegt Daandels.

Dinsdagavond om 21.15 uur werden Daandels en Van Bergen gebeld door een buurman van de stal in Poortvliet dat er rookontwikkeling te zien was. Ze zijn direct naar Tholen gereden. De bedrijfsleiders ter plekke kregen inmiddels alarm, omdat een paar ventilatoren geen metingen meer deden. Van Bergen: 'Toen zij ter plekke kwamen en zagen dat er brand was, hebben ze direct 112 gebeld. De brandweer was heel snel ter plaatse.'


Lege afdeling

De brand is ontstaan in een lege afdeling en door rookontwikkeling die is overgeslagen naar de centrale gang zijn uiteindelijk zes varkens gestikt. 'De brandweer heeft vrijwel direct alle raampjes van de afdelingen ingeslagen waar rook te zien was', vertelt Daandels. 'En door de inzet van een grote industriële ventilator hebben ze de centrale gang van de twee stallen snel van schone lucht kunnen voorzien.'

De brand is waarschijnlijk ontstaan doordat een schakelaar van een ventilator oververhit is geraakt

Het dak van één van de vier stallen moet vervangen worden. Verder zijn er wat waterleidingen in de afdelingen gesneuveld en lag het voersysteem eruit. Om 01.30 uur was de brand onder controle en vanochtend om 10.30 uur draaide het bedrijf weer. 'Het elektrobedrijf en iemand van het voersysteem zijn meteen gekomen en hebben snel alles weer in orde gemaakt. Nu hebben de dieren weer water, voer en en verse lucht.'

De brand is waarschijnlijk ontstaan doordat een schakelaar van een ventilator oververhit is geraakt. Deze is gaan smeulen en heeft uiteindelijk vlam gevat. Een half jaar geleden is volgens Daandels alles nog gecontroleerd. 'Dit is dan ook pure pech. Maar nogmaals, door snel ingrijpen van onze medewerkers en de brandweer is veel erger voorkomen. De brandweer heeft echt superwerk geleverd, daar zijn we ze heel dankbaar voor!'


Wilde verhalen

Al snel na het uitbreken van de brand gingen er op het internet de wildste verhalen de ronde. Zo zouden er duizenden varkens zijn omgekomen en zou de helft van het bedrijf in as liggen. Dit verbaasde Daandels, zo werd woensdagmiddag opgetekend door Pig Business. 'Terwijl wij nog druk bezig waren met varkens redden, circuleerden er al berichten dat er duizenden varkens waren omgekomen. Heel bizar, wij wisten op dat moment zelf nog niet eens hoeveel varkens de brand mogelijk niet hadden overleefd. En uiteindelijk waren het er zes.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer