Ondanks+corona+groeit+omzet+Belgische+landbouw
Nieuws
© Twan Wiermans

Ondanks corona groeit omzet Belgische landbouw

De geraamde omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw bedraagt in 2020 5,8 miljard euro. Dit is een stijging van 0,6 procent in vergelijking met 2019.

'Hoewel corona ook de land- en tuinbouwsector hard trof, hebben de veerkracht en het ondernemerschap van de sector de continuïteit van productie en de globale omzet kunnen verzekeren', meldt de Belgische Boerenbond. 'Het is belangrijk dat die veerkracht verder wordt versterkt in de relance en het toekomstig beleid.'

De Belgische Boerenbond evalueert jaarlijks het productiejaar en maakt een raming van de jaarresultaten. Volgens de Boerenbond maskeren de globale omzetcijfers de grote diversiteit en dus ook zeer grote verschillen in omzet, zelfs binnen de hard getroffen sectoren. 'Waar de coronamaatregelen op het ene bedrijf leidden tot een economische en sociale ravage, hebben andere bedrijven de maatregelen relatief goed doorstaan.'


Continuïteit

De coronapandemie treft de hele samenleving en economie. 'De land- en tuinbouw is hier geen uitzondering op, ook al bleef deze als essentiële sector wel ononderbroken verder werken. Veerkracht en ondernemerschap binnen de sector stonden garant voor de continuïteit en globale omzet', zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker.

Toch hebben de coronamaatregelen een aantal sectoren zwaar getroffen. Door de tijdelijke sluiting van de horeca en het afgelasten van evenementen, kelderde de prijs van frietaardappelen. De prijsdaling van deze aardappelen bedroeg maar liefst 66 procent in vergelijking met 2019. Ook de sierteeltsector werd ernstig getroffen door de coronamaatregelen, met een omzetverlies van 7 procent ten opzichte van 2019 tot gevolg.

Ook dit jaar speelden de onvoorspelbare weersomstandigheden de landbouwers parten. De voorjaarsdroogte was dit jaar nadelig voor onder meer graangewassen, hop en vroege groenten in de openlucht. De hitte in de zomer zorgde voor slechte kolfvulling bij mais en voor zonnebrand bij appels en peren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer