Veehouder kiest bewust niet voor biologisch

Veehouder Jeroen Stuyt uit het Gelderse Herwen boert volgens de biologische principes. Toch kiest hij er bewust niet voor om biologisch te zijn of zich te certificeren voor het Beter Leven-keurmerk.

Veehouder+kiest+bewust+niet+voor+biologisch
© APA

Stuyt heeft daarvoor twee redenen. Enerzijds wil hij met zijn bedrijf Dykhoeve kosten voor certificering en andere kosten die een systeemverandering met zich meebrengt besparen. 'Wij verkopen ons vlees zelf, 25.000 kilo per jaar. Dat willen we doen op het prijsniveau van de zelfstandige slager. Voor veel gezinnen is biologisch vlees niet te betalen.'

Daarnaast wil de varkenshouder ook zijn eigen keuzes kunnen maken. 'Zo krijgen onze dieren het brood dat overblijft in supermarkten, als reststroom. Als je biologisch bent, zal het brood ook van biologische afkomst moeten zijn.'


Beperkt in keuzes

Als biologische boer ben je beperkt in de keuzes die je kunt maken, zegt Stuyt. 'Bij ons staat diervriendelijkheid voorop. Daarover zijn wij heel transparant. Iedereen kan komen kijken en we vertellen het verhaal op onze website.'

Stuyt heeft nu 150 varkens. Hij laat het aantal dieren meegroeien met de vraag naar vlees. Hij verkoopt het vlees in de eigen winkel voor mensen uit de regio en verstuurt vleespakketten per post naar klanten in het hele land. Naast de varkens heeft hij veertig runderen van het ras Blonde d'Aquitaine.

De varkens hebben 7 hectare tot hun beschikking waar ze jaarrond kunnen wroeten tussen minimaal tien verschillende gewassen als cichorei, klavers en granen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer