Ontwikkeling Keurmest en Mineralenmanager op laag pitje

De partijen die werken aan de ontwikkeling van Keurmest en de Mineralenmanager, zetten beide initiatieven op een laag pitje. De ontwikkeling wordt pas voortgezet als landbouwminister Carola Schouten toezegt dat bedrijven die meedoen, niet te maken krijgen met de kanalisatie zoals is voorgesteld in het nieuwe mestbeleid.

Ontwikkeling+Keurmest+en+Mineralenmanager+op+laag+pitje
© Twan Wiermans

De beslissing om tijdelijk met de ontwikkeling van Keurmest en Mineralenmanager te stoppen, is genomen na ambtelijk overleg dat plaatsvond bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dit overleg was aangevraagd door de partners van de Eerlijke Mestketen na de presentatie van de Herbezinning Mestbeleid.


Ketencertificering

LTO Nederland, Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), brancheorganisatie Cumela, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Rabobank werken aan de vernieuwing van de mestketen. In het overleg met de minister pleitten zij voor het centraal stellen van de ketencertificering Keurmest en de Mineralenmanager – de nieuwe naam voor de Digitale Mestketen – bij de ontwikkeling van nieuw beleid.

In de ontwikkeling van Keurmest en de Mineralenmanager steken de gezamenlijke sectoren op dit moment 10.000 euro per dag, meldt Cumela. LTO, POV, Cumela, TLN en Rabobank eisen daarom dat bedrijven die gecertificeerd zijn voor Keurmest en meedoen aan de Mineralenmanager, niet te maken mogen krijgen met de kanalisatie van de meststromen.


Tevens eisen zij dat in de Meststoffenwet op korte termijn de mogelijkheid wordt opgenomen dat bedrijven die gecertificeerd zijn, uitzonderingen kunnen krijgen van beperkende (middel)voorschriften.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer