Boerderij+beter+exploiteren+met+B%26amp%3BB
Achtergrond
© niels de vries

Boerderij beter exploiteren met B&B

De boerderij beter exploiteren. Dat is voor melkveehouder Dieuwke Visser uit Gaastmeer de reden om een bed and breakfast (B&B) te runnen. Ze gebruikt de inkomsten voor onderhoud en verduurzaming van de boerderij.

Dieuwke Visser runt samen met haar man en zoon een melkveehouderij met honderd koeien en een recreatiebedrijf Aldwar Pleats. Dat bestaat niet alleen uit een B&B, maar ook uit een vakantiehuis en een jachthaven voor zestig boten.

De jachthaven levert jaarlijks zo'n 35.000 tot 40.000 euro op. De investering bedroeg zo'n 400.000 euro. 'We zijn er in 2014 mee begonnen. Toen zat de botenwereld wat in een dip vanwege de economische crisis. Maar nu trekt het weer heel erg aan', stelt de Friese ondernemer.

Dat geldt ook voor de B&B die Visser tien jaar geleden startte op de zolder van de schuur. De realisatie kostte de ondernemers ongeveer 15.000 euro. Dit jaar kon ze nog maar 2,5 maand open zijn vanwege de coronacrisis, maar de gasten wisten haar accommodatie wel te vinden.

Ik heb de koeien gemolken voordat ik het ontbijt serveer

Dieuwke Visser, melkveehouder en B&B-eigenaar in Gaastmeer

160 overnachtingen

De ondernemer turfde 160 overnachtingen. 'Dat zijn er veel meer dan vorig jaar. Veel mensen hebben in eigen land vakantie gevierd. Daar hebben wij de vruchten van geplukt.'

Het groeiend aantal bezoekers is voor Visser de reden om volgend jaar de prijs iets te verhogen. Dat ligt al jaren op 35 euro per volwassene per nacht. Voor kinderen rekent ze 25 euro. Als ze daar de toeristenbelasting en inkoop van de boodschappen van aftrekt, houdt ze ruim 3.000 euro over, rekent ze voor. 'Met dat bedrag ben ik heel tevreden. Iedere overnachting kost mij ongeveer een uur werktijd', laat de Friese melkveehouder en B&B-eigenaar weten.

De boodschappen haalt Visser allemaal in het dorp. 'Met 7,50 euro per persoon ben ik niet goedkoop uit. Maar ik vind het belangrijk om een kwalitatief goed ontbijt te leveren met vooral veel Friese producten, zoals sûkerbôle ofwel suikerbrood. Dat waarderen mensen erg.'


Friese platteland promoten

Visser is lid van van de vereniging Bêd en Brochje, die de belangen behartigt voor Friese B&B-eigenaren. Bêd en Brochje werd in 1973 vanuit de Bond van Plattelandsvrouwen opgericht met het doel het Friese platteland te promoten. Samen met mede-bestuurslid Alie Rusch trekt ze nu aan de bel over het dalende ledenaantal.

Tien jaar geleden telde de vereniging nog 51 leden, dat aantal is nu met de helft verminderd. Voornaamste reden is de vergrijzing. 'We zitten op een kantelpunt', zegt Rusch. 'Het is van wezenlijk belang om de belangen van B&B's te blijven behartigen.'

Rusch ziet ook vanuit boeren interesse om een B&B te runnen. 'De vrijetijdseconomie is booming. Maar B&B's blijven tamelijk onderbelicht. Terwijl uit onderzoek blijkt dat toeristen op zoek zijn naar authenticiteit, kleinschaligheid en draagvlak van de omgeving. Niet iedereen zit te wachten op nog meer Van der Valks.'


Veel voordelen van B&B

Visser hoopt dat meer boeren zich aansluiten bij de vereniging, zodat de B&B-eigenaren mee kunnen blijven praten in het provinciehuis in Leeuwarden en op het Friese recreatiecongres. Ze ziet veel voordelen in het runnen van een B&B op een agrarisch bedrijf.

'Ik heb gekeken naar een baan buitenshuis. Maar dit past zo goed. Ik heb geen reistijd. Ik vind het mooi om contacten te leggen en gasten te vertellen over de agrarische sector', vertelt Visser.

'Sommige mensen vragen zich af of de combinatie met het melkveebedrijf niet te veel is. 's Morgens heb ik de koeien gemolken, voordat ik de gasten hun ontbijt serveer. Een B&B exploiteren is mijn werk, net zoals het runnen van een melkveebedrijf. Daar kijk ik met commerciële ogen naar', besluit de ondernemer.


Studenten doen onderzoek naar ledenwerving

Moet vereniging Bêd en Brochje zelf ook niet kijken hoe ze kan vernieuwen? Jazeker, vinden bestuursleden Dieuwke Visser en Alie Rusch. Zo brengt het bestuur het profileren van de B&B-eigenaren onder de aandacht, zorgde het ervoor dat de website werd geprofessionaliseerd en ontwikkelde het natuur- en cultuurarrangementen. Bovendien laat het onderzoek uitvoeren door studenten van Stenden Hogeschool naar hoe de vereniging meer leden kan trekken. Ook wil het bestuur de kwaliteit van de B&B vergroten. Het plan is om een mystery guest dat te laten beoordelen. 'Naast een goed ontbijt en een goed bed is hygiëne heel belangrijk. Dat is voor gasten mede bepalend in hun overweging om terug te komen.'

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer