Aardbeienproductie+in+tien+jaar+40+procent+groter
Nieuws
© Twan Wiermans

Aardbeienproductie in tien jaar 40 procent groter

De wereldwijde oogst van aardbeien is in tien jaar tijd met 40 procent gestegen. Dat blijkt uit statistieken van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties.

De productie van 8,3 miljoen ton in 2018 was een record, tonen de meest recente cijfers van de FAO aan. De groei is vooral te danken aan China, waar de aardbeienoogst in 2018 op bijna 3 miljoen ton uitkwam. Tien jaar eerder oogstten Chinese fruittelers nog 1,8 miljoen ton.


Diepvriesaardbeien

De toename van de productie in China is vooral het gevolg van een stijgende binnenlandse vraag. De koopkracht van Chinezen neemt toe, wat onder andere tot gevolg heeft dat de consumptie van verse aardbeien in het Aziatische land een vlucht heeft genomen. China is daarnaast een van de grootste producenten van bevroren aardbeien.

Turkije en Mexico zijn ook snelle groeiers in aardbeienland. De Mexicaanse productie is van 233.000 ton in 2009 naar 654.000 ton in 2018 gestegen, terwijl de Turkse oogst in dit tijdsbestek bijna verdubbelde naar 441.000 ton.


Verenigde Staten kwakkelt

Na China is de Verenigde Staten de belangrijkste aardbeienproducent van de wereld. Maar in dit land is de afgelopen tien jaar nauwelijks sprake van groei geweest. De oogst schommelt daar al langere tijd rond de 1,3 miljoen ton. Het areaal in de Verenigde Staten krimpt.

In de Europese Unie spant Spanje de kroon, zowel in productie als consumptie. Het Zuid-Europese land importeert ook veel aardbeien uit Marokko en voert hiervan een groot deel door. De exportpositie van Italië en Frankrijk is de laatste tien jaar tanende.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer