Rabobank+rekent+op+stabiele+omzetten
Nieuws
© Twan Wiermans

Rabobank rekent op stabiele omzetten

Rabobank verwacht dat de omzetten voor de landbouw, bosbouw en visserij in 2021 voor veel deelsectoren gelijk blijven aan de omzet in 2020. Dat meldt de bank in de sectorprognoses die maandagochtend zijn gepubliceerd.

De dreiging van coronabesmettingen en de daarmee gepaard gaande maatregelen drukken een stempel op de Nederlandse economie. Rabobank constateert ook dat de aanhoudende onzekerheid door de coronacrisis bovendien leidt tot voorzichtigheid bij bedrijven en consumenten. Hierdoor zullen veel sectoren dit jaar moeizaam herstellen.


© Twan Wiermans

De sectoren horeca en zakelijke dienstverlening krijgen dit jaar de grootste klappen, maar veren in 2021 ook het hardst weer op. De bouw heeft het dieptepunt zelfs nog voor zich vanwege het laat-cyclische karakter van de sector en de daling in het aantal nieuwe vergunningen in verband met de stikstofcrisis. De omzet in de landbouw, bosbouw en visserij blijft overeind, blijkt uit de cijfers.


Sector presteert beter

'Voor de landbouw, bosbouw en visserij verwachten we dat de omzetten in 2021 voor veel deelsectoren gelijk blijven aan die van 2020', zegt Carin van Huët, directeur sectormanagement Rabobank. 'Daarmee presteert deze sector beter dan andere hoofdsectoren. Voor enkele deelsectoren, waaronder akkerbouw, kalver- en varkenshouderij, houdt de verwachte omzetdaling aan tot halverwege 2021.


'Voor de sierteelt, bollen en vleespluimvee verwachten we dat de omzet gaat groeien vanaf begin 2021', zegt Van Hüet. 'Voor de sierteelt en de bollen is dat na een herstelgroei van ongeveer 17 procent jaar-op-jaar in het tweede kwartaal van 2021 circa 1 procent voor het derde en het vierde kwartaal van dat jaar. Voor de vleespluimvee verwachten we een groei van 8 procent in het tweede kwartaal en respectievelijk 11 en 7 procent in het derde en vierde kwartaal van 2021.'

ING Economisch Bureau meldde onlangs ook prognoses. Deze bank gaat uit van een volumekrimp van 3 procent dit jaar en rekent op een voorzichtig herstel met 1 procent groei in 2021.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  50 %
Meer weer