ZLTO+schiet+op+interim%2Domgevingsverordening+Brabant
Nieuws
© Jasper Schel

ZLTO schiet op interim-omgevingsverordening Brabant

Veehouders die op tijd hun vergunningaanvraag indienen, voor 1 januari 2023, moeten worden vrijgesteld voor het betalen van leges voor de NB-wetvergunning. En de provincie moet geen leges heffen voor bedrijven die hun vergunning in laten trekken.

Dat is een van de wensen die ZLTO neerlegt bij provincie Noord-Brabant in haar inspraakreactie op de nieuwe interim-omgevingsverordening (IOV). Deze week heeft ZLTO haar zienswijze op de IOV, waarin een aantal wijzigingen worden doorgevoerd over het aanpassen van stallen, ingediend.

'Ten opzichte van andere provincies worden er buitensporige hoge leges in Noord-Brabant gevraagd. Zelfs voor het in laten trekken van een NB-wetvergunning, wat vooral in het belang is van de overheid, moet worden betaald', zegt ZLTO-voorzitter Wim Bens.


Vrijstellen van leges

'Het zou de provincie sieren als ze op dit punt veehouders tegemoetkomt door bijvoorbeeld bedrijven die op tijd hun vergunningaanvraag indienen, vrij te stellen van leges voor de NB-wetvergunning en geen leges te heffen voor bedrijven die hun vergunning in laten trekken.'

Los van deze legeskwestie herhaalt ZLTO in de officiële inspraakreactie de al eerder geuite kritiek op de nieuwe spelregels. Zo blijft de organisatie hameren op verruiming van de deadline voor aanpassing van stallen aan de emissie-eisen. Alhoewel het nieuwe provinciebestuur deze deadline heeft verruimd naar 1 januari 2024, vindt ZLTO dat Noord-Brabant aan moet sluiten bij de landelijke lijn van 1 januari 2028.


Betere kansen

'Dat geeft betere kansen voor het toepassen van brongerichte systemen. Het duurt nou eenmaal enkele jaren voordat er voldoende en praktijkrijpe systemen op de markt zijn', zegt de ZLTO-voorzitter.

Andere punten waar ZLTO de nadruk op legt, zijn een werkbare manier van intern salderen en erkenning en borging van meer managementsystemen zoals de Kringloopwijzer. Verder vraagt de organisatie de provincie om het generieke beleid voor de verschillende veehouderijsectoren los te laten en in plaats daarvan vaker de hardheidsclausule toe te passen.


Omgevingswet

Bij de definitieve omgevingsverordening, die van kracht wordt nadat de nieuwe landelijke Omgevingswet op 1 januari 2022 wordt vastgesteld, reiken de ambities van ZLTO verder, zo staat in de begeleidende brief.

'Voor een ontwikkeling naar een duurzame veehouderij moet er worden gesneden in de provinciale veehouderijregels', licht Bens toe. 'We denken aan het afschaffen van de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) en het stalderen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer