Gebr%2E+Ezendam+maakt+portaaltrekkers+op+maat
Achtergrond
© Hendrik Begeman

Gebr. Ezendam maakt portaaltrekkers op maat

De GlobusTrac en GlobusTrike zijn veelzijdige portaaltrekkers met tal van aanbouwmogelijkheden voor de boomkwekerij. Deze vallen bij mechanisatiebedrijf Gebr. Ezendam uit Borne onder de kwekerijtechniek.

De Globus is er in twee uitvoeringen: de GlobusTrike en de GlobusTrac. De eerste is een driewielige portaaltrekker met drie aangedreven wielen en voorwielsturend. Hierdoor is hij uiterst wendbaar en kan hij bijna om zijn as draaien. De GlobusTrac is een vierwielige portaaltrekker met twee- of vierwielaandrijving en tweewielbesturing.

Alle trekkers hebben een hydraulische aandrijving. De Globus-trekkers worden allemaal geleverd met dieselmotoren van Kubota. Deze zijn relatief smal en lenen zich goed voor inbouw in de trekkers.

Ezendam noemt niet voor niets dat ze sterk zijn in maatwerk, want het aantal opties en mogelijkheden is heel breed. De trekkers zijn met of zonder cabine leverbaar en als optie kan de cabine hydraulisch ongeveer 80 centimeter omhoog of omlaag bewegen. Eveneens is de trekker als optie in breedte verstelbaar. Afhankelijk van de uitvoering is een maximale bodemvrijheid van 3 meter mogelijk.

Een hoogstandje is de GlobusTrac met railsysteem

Ron Spekschate, bedrijfsleider Gebr. Ezendam

Elektrische schoffelmachine

De nieuwste techniek van het bedrijf is verwerkt in een elektrisch aangedreven schoffelmachine. Maar hiermee is de lading niet gedekt. Het programma van Ezendam is breed, van kruiwagenformaat tot 100 pk sterke portaaltrekkers. Het aantal machines waarmee deze trekkers zijn uit te rusten, valt voor een buitenstaander niet te bedenken.


Een GlobusTrike op tracks bedoeld voor export. De machine heeft een motor van 75 pk.
Een GlobusTrike op tracks bedoeld voor export. De machine heeft een motor van 75 pk. © Hendrik Begeman

Bedrijfsleider Ron Spekschate geeft een aantal voorbeelden. Wat te denken van gps-aangestuurde plantgatenboorders, vormsnoeiers, kluitstekers en puntbemesters. Andere machines zijn rijenbemesters, LVS-spuiten, schoffels en spuitstangen. Bijna te veel om op te noemen. De bediening van de aangekoppelde machines kan zowel handmatig als volledig automatisch op gps.

In de showroom staat een machine waarmee het allemaal begon. Op verzoek van een grote boomkweker in de buurt is deze zelfrijdende buxussnoeier gebouwd. Het hart van de machine vormen twee draaiende armen met aan het eind twee hol gevormde kooimaaiers, een voor de zijkant en een voor de top van de struik..


BO3 vormsnoeimachine

Deze machine is inmiddels verder ontwikkeld, maar zit nog steeds in het programma en gaat als de BO3 vormsnoeimachine door het leven met verschillende uitrustingsstukken. Daarmee kunnen kwekers zowel bol- als kegelvormig snoeien.

Een portaaltrekker is met een tot vijf snoei-eenheden naast elkaar te leveren, daarmee worden alle rijen struiken tegelijk gesnoeid. De machine kan volledig automatisch op gps werken. Daarvoor zijn de percelen ingedeeld op een raster dat steeds weer kan worden gebruikt. Hiervoor zijn dan geen camera's of sensoren nodig. Zijn de planten niet op gps geplant, dan behoort een machine met tasters tot de mogelijkheden.


De spuitvloeistof wordt op een elektrisch aangedreven draaiende schijf gebracht die het vervolgens verspreidt.
De spuitvloeistof wordt op een elektrisch aangedreven draaiende schijf gebracht die het vervolgens verspreidt. © Hendrik Begeman

Tijdens ons bezoek was bij Borne een GlobusTrac een bodemherbicide met een zevenrijïg LVS-systeem aan het spuiten. LVS staat voor Laag Volume Strooitechniek, waarbij de spuitvloeistof op draaiende schijfjes vlak boven de grond wordt verspreid. Deze schijfjes worden elektrisch aangedreven en werpen de druppels maximaal 1 meter weg.

De verdeelbreedte kan de chauffeur bijstellen met het toerental. Met sleepvoelers aan parallellogrammen blijven de schijfjes op een constante hoogte boven de grond. De 100 pk GlobusTrac reed met een laag toerental rustig zijn rondjes.


Hoogstandje

Een hoogstandje is de GlobusTrac met railsysteem, waarop de werktuigen voor- en achteruit bewegen. Tijdens het boren/steken of snoeien rijdt de trekker langzaam door. Zodra de handeling klaar is, begeeft de drager zich in de trekker weer naar voren voor de volgende reeks handelingen. Dit is een non-stop proces, waardoor de capaciteit tot 50 procent hoger is ten opzicht van het start-stopsysteem.


Deze trike met verticale messen is gemaakt om boomkwekerijgewassen kegelvormig te snoeien.
Deze trike met verticale messen is gemaakt om boomkwekerijgewassen kegelvormig te snoeien. © Hendrik Begeman

De ZCM is een Zelfrijdende Combi Machine waarmee gaten zijn te boren, struiken te snoeien en struiken los te steken. Bij de kluitsteekmachine snijden messen tot een diepte van 35 centimeter in de grond rond de struik. Daarna kan deze uit de grond worden gelicht voor verkoop of verplaatsing. De ZCM heeft geen bestuurdersplek. De machine wordt radiografisch bediend en werkt nagenoeg autonoom.


Drie bedrijfstakken bij mechanisatiebedrijf in Borne

Gebr. Ezendam is meer dan 35 jaar geleden in Borne door Nico en Jan Ezendam gestart als mechanisatiebedrijf. In de jaren 90 kwam melktechniek erbij. Rond Borne bevinden zich enkele grote boomkwekerijen. Die vroegen het bedrijf een bepaalde machine te maken om buxusboompjes te knippen. Dat was de aanzet tot de kwekerijtechniek. Dit maakt dat Gebr. Ezendam op dit moment bestaat uit drie bedrijfstakken: mechanisatiebedrijf, melktechniek en kwekerijtechniek. Qua omzet gaan de eerste twee ongeveer gelijk op. De kwekerijtechniek is er als laatste bijgekomen, maar is de twee andere takken inmiddels voorbij gestreefd en is de snelst groeiende van de drie. De afzet blijft niet enkel beperkt tot Nederland, ongeveer 40 procent gaat de grens over. Het gaat om producten voor een nichemarkt en dus niet om grote aantallen. De kracht van Ezendam is maatwerk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
 • Maandag
  19° / 15°
  70 %
Meer weer