Jan+Willem+Erisman+vertrekt+bij+Louis+Bolk+Instituut
Nieuws
© Peter Smit

Jan Willem Erisman vertrekt bij Louis Bolk Instituut

Jan Willem Erisman stopt per 1 september als directeur-bestuurder van het Louis Bolk Instituut. Hij is benoemd tot hoogleraar Environmental Sustainability bij het Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) aan de Universiteit Leiden.

Erisman stond de afgelopen acht jaar aan het hoofd van het instituut dat zich onder zijn leiding verder ontwikkelde tot een gerenommeerd kennisinstituut op het gebied van duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Het levert met ruim vijftig medewerkers een bijdrage aan belangrijke maatschappelijke opgaves, zoals bodemkwaliteit, biodiversiteit, volhoudbare landbouw, gezonde voeding, lifestyle en gezondheid.


Erisman kijkt terug op een mooie tijd. 'Het Louis Bolk instituut is uniek in de aanpak door vanuit kennis samen te werken met de probleemeigenaren, zoals boeren, patiënten en huisartsen. Zij hebben veel kennis en ervaring en samen kom je tot praktische oplossingen. Ik heb hier ontzaglijk veel van geleerd de afgelopen jaren.'


Stikstofproblematiek

In zijn nieuwe functie in Leiden gaat Erisman zich bezighouden met de wetenschappelijke gronding en duiding van de stikstofproblematiek. Dat is het onderwerp waarover hij het afgelopen jaar als expert regelmatig in het nieuws te zien en horen was. Hij werd daarom geregeld aangeduid als de stikstofprofessor.


'De stikstofproblematiek is een goed voorbeeld voor de algemene duurzaamheidsafwegingen die wij moeten maken: kiezen we voor natuur of voor economische groei en hoe kunnen die twee zaken samengaan? Dit soort afwegingen spelen bij ieder duurzaamheidsvraagstuk en vergen een multidisciplinaire aanpak gevoed door kennis en feiten', zegt Erisman.


Opvolger

Het Louis Bolk instituut gaat op zoek naar een geschikte opvolger die de belangrijke maatschappelijke positie van het instituut verder kan uitbouwen om zo nog meer bij te kunnen dragen aan een oplossing voor de grote maatschappelijke opgaven.

Pieter van Geel, voorzitter Raad Van Toezicht van het Louis Bolk Instituut, verwoordt het als volgt: 'Jan Willem Erisman heeft succesvol een brug weten te slaan tussen wetenschap, praktijk en publiekscommunicatie. Dat is heel bijzonder, past veel dank en zal ook in de toekomst de lijn van het Instituut zijn.'

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 6°
  20 %
 • Vrijdag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer