Weerbare+uienteelt+op+Landelijke+Uiendag
Nieuws
© Johan Wissink

Weerbare uienteelt op Landelijke Uiendag

Het Uien Innovatie en Kenniscentrum (UIKC) heeft samen met producent Ad Terram Crop Support dit jaar voor de Landelijke Uiendag een demonstratie aangelegd om weerbaar te telen met biostimulanten. Daarnaast is er een demo van zaaizaadbehandeling.

Op het demoveld laat producent Ad Terram Crop Support (ATCS) zien dat het met de 100 procent organische en Skal-gecertificeerde biostimulant Optimum Leaf goed mogelijk is om een serieuze reductie van gewasbescherming te realiseren.

Optimum Leaf bestaat uit een geselecteerde compositie van plant-, boom- en fruitextracten. Dit stimuleert grotere vacuolen binnen plantencellen, waardoor de plant beter kan omgaan met ongewenste materialen, laat ATCS weten.


Extreem seizoen 2020

Daarnaast zorgt Optimum Leaf voor een verhoging van de turgordruk. Beide zorgen voor een natuurlijke verbetering van het afweersysteem. Ook heeft het product volgens de producent een positieve invloed op de vorming van het wortelgestel en de opname van nutriënten.

'Door de vele extremen die kenmerkend zijn voor seizoen 2020, is het een zeer geschikt jaar voor het demonstreren van de mogelijkheden in weerbaar telen', zegt directeur Rob Smit van ATCS.


Daarnaast heeft Ad Terram ook een demonstratie aangelegd waarbij het uienzaad is behandeld met Sapphire Seed Coat Premix. Nog niet eerder is er op de landelijke uiendag een demonstratie geweest van een zaaizaadbehandeling.

Uniek aan beide producten is dat ze vrij zijn van bewust toegevoegde microplastics, stelt ATCS. 'Dit onderwerp staat de laatste tijd vaker negatief in de schijnwerpers, doordat de gevaren voor mens en milieu steeds vaker naar voren komen.'


Ban op microplastics

Het is inmiddels bekend dat er binnen enkele jaren strenge regelgeving gaat komen voor het gebruik van microplastics. Verwacht wordt dat dit de landbouwsector voor grote uitdagingen gaat zetten.

De demo's kunnen worden bezocht op 3 en 4 september op Proefboerderij Rusthoeve. Wel is het nodig om vooraf aan te melden via de website van het Uien Innovatie en Kenniscentrum, laat de organisatie weten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  10° / 4°
  15 %
 • Zaterdag
  11° / 0°
  10 %
 • Zondag
  10° / 0°
  10 %
Meer weer