Geitenbedrijf+in+Hengevelde+stopt+nevenactiviteiten
Nieuws
© Léonie Vaarhorst

Geitenbedrijf in Hengevelde stopt nevenactiviteiten

Melkgeitenbedrijf Veelers in Hengevelde is gestopt met alle nevenactiviteiten. De herkenning die de uitleg hierover oproept, baart geitenhouder José Veelers zorgen. 'We hebben veel tijd gestoken in sectorpromotie, maar het kost veel energie en we zijn er klaar mee.'

Veelers kondigde het stoppen met nevenactiviteiten deze week aan via sociale media. In een emotioneel betoog geeft ze aan dat het gezinsbedrijf tien jaar lang erg actief is geweest met de boer-burgerverbinding.

'Met veel plezier hebben we dit jaren gedaan ondanks dat de laatste jaren de energie steeds minder werd. Veel tijd, geld en energie hebben we hierin gestoken. Dit allemaal om onze mooie sector te promoten. Dit terwijl het steeds minder leuk is om in deze tijd nog boer te zijn. Boeren worden gezien en/of behandeld als criminelen', schrijft de geitenhouder.Het bericht riep veel reacties op en de herkenning bij veel andere boeren is groot. 'Dat vind ik zorgwekkend. Zo kwam ik erachter dat we het derde geitenbedrijf in korte tijd zijn dat stopt met de neventak. Allemaal hebben we lang onze nek uitgestoken in het kader van sectorpromotie. De energie die we erin hebben gestoken, gebruiken we nu voor andere dingen. Het is klaar.'


Geen energie

Veelers zegt geen energie meer te hebben voor alle nevenactiviteiten naast de werkzaamheden op het geitenbedrijf. 'Door omstandigheden is een paar jaar terug de vleesverkoop op een laag pitje komen te staan. En omdat onze opvolger niet staat te juichen bij vleesverkoop, hebben we besloten om geen energie te steken in een doorstart.'

Ook is de geitenboerderij niet langer een feestlocatie. 'Dan lig je om 2 uur in bed, terwijl om 6 uur de melkmachine weer aan gaat. Het weekend is me te veel waard. Ik heb dat er niet meer voor over.'


Rust door corona

De rust die de coronatijd met zich meebracht, gaf het laatste zetje. Ineens hield de continue stroom bezoekers op het bedrijf op. 'Die rust deed me erg goed', zegt Veelers. 'Want het was echt niet leuk meer. Je merkte dat gesprekken met mensen anders worden. Je krijgt veel vragen over regels en beleid. Als boer ben je een prooi, al staan mensen wel achter de boer.'

Overigens blijft het bedrijf wel doorgaan met het ontvangen van schoolkinderen en ouderen om lammetjes te knuffelen. Ook blijft het rustpunt vanwaar mensen de geiten kunnen bekijken.


Voorlopig

'We hebben wel gezegd: dit is voorlopig. Als iemand met een ingeving komt of we zelf weer iets willen doen, kunnen we het zo weer oppakken. Voorlopig gaan we alleen door met het melken van de geiten en voor de rest genieten van de tuin, van het uitzicht hier. Ik heb zelfs de naaimachine weer opgepakt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  11° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
Meer weer