'Miljoenen aan fosfaatrechten onterecht weggegeven'

De overheid heeft voor miljoenen euro’s aan fosfaatrechten voor koeien weggegeven aan boeren die deze dieren helemaal niet mochten houden. Dat meldt De Gelderlander.

%27Miljoenen+aan+fosfaatrechten+onterecht+weggegeven%27
© Landpixel

Het gaat mogelijk om duizenden boeren die de vergunningen niet op orde hadden, maar toch rechten kregen over deze koeien. Deze rechten zijn nu duizenden euro's per koe waard en vrij te verhandelen.

Nederland voerde in 2018 het fosfaatrechtenstelsel in om te voorkomen dat het aantal koeien en daarmee de mestproductie verder toenam. Elke boer kreeg fosfaatrechten voor het aantal koeien dat hij op 2 juli 2015, de peildatum, in de stal had staan.

Uit onderzoek van De Gelderlander blijkt echter dat er rechten gegeven zijn aan boeren die voor hun dieren helemaal geen deugdelijke vergunning hadden op de peildatum. Dit was mede mogelijk door de complexe regelgeving en personeelstekort bij de provincies, een van de verantwoordelijke instanties. De afhandeling van aanvragen duurde daardoor lang en tijd voor handhaving was er niet of nauwelijks.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer