Overijsselse+politiek+wil+meer+agrarisch+natuurbeheer
Nieuws
© ZLTO

Overijsselse politiek wil meer agrarisch natuurbeheer

Er moet een onderzoek komen naar de kosten van het uitbreiden van agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Overijssel. Een motie met die oproep wordt woensdag ingediend door negen Statenfracties onder aanvoering van het CDA.

Boeren staan volgens die partij in de rij om mee te doen aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer, maar dit kan nu niet overal in Overijssel. 'Agrarisch natuur- en landschapsbeheer kan een bijdrage leveren aan de landelijke, maar ook provinciale doelstellingen voor een natuurinclusieve, duurzame landbouw met perspectief, het verlagen van de stikstofemissie, het versterken van de natuur en biodiversiteit en een mooier landschap', schrijft het CDA over de motie.

'Voorwaarde is dan wel dat boeren die aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer meedoen, over meerdere jaren financiële zekerheid wordt geboden', zegt CDA-Statenlid Karin van der Toorn. 'Deelname aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer heeft financiële consequenties, want boeren zullen een vergoeding moeten ontvangen voor het uitvoeren van maatschappelijke diensten en een lagere opbrengst van hun grond.'


Ingediend door negen partijen

Om die reden worden Gedeputeerde Staten gevraagd om uitbreiding van het agrarisch natuurbeheer te onderzoeken, ook in de 'witte gebieden' waar dit nu nog niet mogelijk is vanwege regelgeving. ChristenUnie, PvdA, VVD, SGP, Partij voor de Toekomst, Groep GO, Forum voor Democratie en D66 zijn mede-indieners van de motie.

Opzet is dat de boeren deskundig worden begeleid als ze aan de slag gaan. 'Er melden zich veel boeren bij de agrarische collectieven omdat zij graag een bijdrage willen leveren aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer, maar voor wie het nu onmogelijk is door ontoereikende budgetten en de begrenzing van leefgebieden', aldus Van der Toorn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / -1°
  10 %
Meer weer