Zelfrijdende+kappenspuit+voor+ideaal+spuitmoment
Nieuws
© Niels van der Boom

Zelfrijdende kappenspuit voor ideaal spuitmoment

Loonbedrijf Van Steen uit Bant in Flevoland bouwde dit jaar een gebruikte zelfrijdende veldspuit om tot kappenspuit. Eigenaar Rob van Steen zocht een zelfrijder met hydraulisch verstelbare spoorbreedte tot 2,25 meter. De Agrifac Eagle bleek de ideale basis.

'De ophanging van de boom is behouden, waar we een sideshiftbok van mechanisatiebedrijf Rotink aan hebben gehangen', legt hij uit. 'De 6,75 meter Steketee Multispray kappenspuit hangt in een Accord-bok en kan dus snel verwisseld worden voor andere kappenspuiten, passend bij de bedbreedte en het gewas: uien, wortelen en bieten.'

De sideshiftbesturing wordt door een Agrocom-camerasysteem gestuurd. 'In de bieten werkt dit perfect, maar de uienplantjes kan de camera moeilijk herkennen. Zeker dit jaar, bij een wisselende gewasstand. Met een tunnelbreedte van 9 centimeter moet de machine nauwkeurig sturen om geen planten weg te spuiten', zegt Van Steen.


Aardappelopslag

Van Steen is desondanks tevreden over het eindresultaat. 'Met 300 tot 400 hectare te spuiten tegen aardappelopslag is capaciteit vereist. Door een gebrek aan winters neemt het opslagprobleem alleen maar toe de laatste drie jaar. Grootste beperking is de wind. Daardoor rijden we meestal 's ochtends vroeg of 's avonds. Ook dit jaar was dat soms puzzelen.'

Inmiddels bouwt de ondernemer, die graag zelf mag experimenteren en construeren, aan een tweede machine. Wederom dient een Agrifac zelfrijder als basis. Bij deze machine komt de kappenspuit tussen de wielen, om nog nauwkeuriger te kunnen werken.

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer