Anthos%3A+Einde+noodfonds+sierteelt+teleurstellend
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Anthos: Einde noodfonds sierteelt teleurstellend

Landbouwminister Schouten heeft in de Tweede Kamer aangekondigd dat het noodfonds voor de sierteelt na 18 juni niet wordt verlengd. 'Zeer teleurstellend', zegt Anthos voorzitter Henk Westerhof namens de handelsbedrijven in de bloembollen- en boomkwekerijsector.

De reden waarom de minister het noodfonds wil sluiten is dat er een ruime onderbenutting van het fonds is, zo bleek uit het debat met de Kamer. Tot dusver is 156 miljoen euro aangevraagd. De minister bleek niet bereid om het fonds langer open te houden omdat de markten alweer in voldoende mate zijn hersteld van de gevolgen van de uitbraak.

'Deze constatering gaat voor diverse sierteelt sectoren op, maar voor verschillende bedrijven uit mijn achterban is het wel heel zuur. Zij kunnen later dit jaar geen beroep meer kunnen doen op de regeling, terwijl ook hun problemen in de afzet een direct verband houden met de uitbraak van het virus', aldus Henk Westerhof, voorzitter van Anthos.


Pas later in jaar schade

Meteen na het uitbreken van het coronavirus stelde het kabinet een noodfonds van 600 miljoen euro beschikbaar. Het bedrijfsleven in de sierteelt en de voedingstuinbouw kunnen hier een beroep op doen als ze in de periode 12 maart tot en met 11 juni geconfronteerd worden met meer dan 30 procent verlies aan omzet of brutowinst als gevolg van de uitbraak van het virus.

Direct vanaf het begin van de regeling, bepleitte Anthos dat die langer open moest blijven omdat de schade voor verschillende bedrijven pas later dit jaar zal blijken. Inmiddels is duidelijk geworden dat een aantal handelsbedrijven in bijvoorbeeld de leliesector met grote problemen in de afzet wordt geconfronteerd.

Volgens Anthos leiden annuleringen en eenzijdige aanpassingen van reeds afgesloten orders wereldwijd tot problemen. En deze kunnen ook op langere termijn grote gevolgen voor deze bedrijven hebben. Het is niet uitgesloten dat hun totale schadepost op kan lopen tot 30 á 35 miljoen euro, verwacht Anthos.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 4°
  30 %
 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
Meer weer