Zeeland+buigt+zich+over+coronaproof+wonen+tijdens+fruitpluk
Nieuws
© Vidiphoto

Zeeland buigt zich over coronaproof wonen tijdens fruitpluk

Hoe kunnen fruittelers er tijdens de fruitpluk voor zorgen dat hun personeel is gehuisvest volgens de coronaprotocollen? Over die vraag buigen bestuurders van ZLTO, NFO, provincie Zeeland en gemeenten zich.

Bij ZLTO en de NFO kwamen de afgelopen weken meerdere signalen van fruittelers binnen die zich zorgen maken over de huisvesting van arbeidsmigranten tijdens de pluk. Zij kunnen de veiligheid van hun werknemers niet waarborgen vanwege de manier waarop ze nu gehuisvest zijn en voorzieningen, zoals sanitair en keukens, delen.

De belangenorganisaties hebben dit punt ingebracht in het Zeeuws wekelijks bestuurlijk overleg waarin onder meer de provincie Zeeland, de Veiligheidsregio, ZLTO, gemeenten en VNO-NCW zijn vertegenwoordigd. Deze digitale overlegstructuur is ingesteld na het uitbreken van de coronacrisis.


Extra units

'Je moet nu kijken wat er allemaal kan en mag en hoe dit eventueel al kan worden geregeld', zegt Ko de Regt van ZLTO Zeeland. 'Fruittelers zullen, uitgaande van de huidige situatie, extra units moeten plaatsen om hun personeel meer te kunnen spreiden. Maar dan moet je daarvoor wel een vergunning krijgen en dat regelt de betreffende gemeente.'

'Wij willen dat dit op de agenda staat van lokale overheden en de provincie. Zodat we samen mogelijke oplossingen kunnen inventariseren en bepalen wat er moet gebeuren zodat fruittelers op tijd maatregelen kunnen nemen. Want een vergunning is één, maar het huren en plaatsen van extra units en het aansluiten op de riolering vergt ook de nodige tijd.'


Raderen draaien

Het overgrote deel van de Zeeuwse fruittelers is gevestigd in de gemeenten Tholen, Reimerswaal, Kapelle en Borsele. Naast de huisvesting, waarbij vooral de slaapgelegenheden, keukenruimtes, toiletten en recreatieruimtes punten van zorg zijn, kijken de partijen ook naar de werkplekken.

Hoe regelen fruittelers bijvoorbeeld bemanning van de sorteermachines met inachtneming van de anderhalvemetersamenleving. 'We hebben nog geen oplossingen voor al deze vraagstukken', erkent De Regt. 'Maar ze staan in ieder geval op de agenda en de raderen draaien. Wie weet zijn aan het einde van de zomer alle coronamaatregelen versoepeld en lossen de problemen zich vanzelf op. Maar daar moet je niet vanuit gaan en bovendien: afblazen kan altijd nog.'

In de gemeente Borsele zoeken ze een oplossing in centrale, tijdelijke huisvestingslocaties voor personeel van meerdere telers. Op dit moment wordt onderzocht of dit initiatief via een versnellingskamer van de RVO kan worden uitgevoerd.

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer