%27Mais+in+gras+kan+prima%2C+maar+niet+zonder+gazonmaaier%27
Nieuws
© Eigen Foto

'Mais in gras kan prima, maar niet zonder gazonmaaier'

Een duidelijk hogere opbrengst en verrassend gunstige resultaten voor bodemleven en stikstof-uitspoeling. Toch is de mechanisatie een bottleneck bij het project 'Mais telen in permanent grasland'. Zo was een gazonmaaier nodig om het gras tussen de rijen kort te houden.

Het project van Agroproeftuin De Peel is een initiatief van Loonwerkcombinatie LvCM (Land van Cuijk en Maasduinen) en Loonbedrijf Peter Loeffen. Het is een experiment met het telen van mais in blijvend grasland. Dit moet een milieuvriendelijker alternatief worden voor de gangbare manier van mais verbouwen.

Voor het project ploegden de loonwerkers de grasmat niet onder. Ze freesden met een strokenfrees smalle stroken in de zode en zaaiden daarin. Hierdoor blijft de grond het hele jaar bedekt. Bovendien blijven de doorworteling, de hoeveelheid organische stof en het rijke bodemleven van het grasland intact. In theorie is de grond daardoor beter in staat voedingstoffen en water vast te houden. De keerzijde is dat het gras de mais kan beconcurreren. Omdat werd geïrrigeerd, was de vochtonttrekking geen probleem.

Goed resultaat

Het resultaat van het eerste jaar van dit project blijkt goed. Beter dan verwacht, zegt Peter van Iperen van de Loonwerkcombinatie in het bericht. 'In de praktijk is er best de nodige twijfel over de opbrengst. Maar de hoeveelheid geoogste mais viel erg mee en de kwaliteit was heel goed. De totale geoogste voederwaarde van gras plus maïs was daardoor hoger dan van traditionele maisteelt met nazaai. Dat is vooral te danken aan de extra grasopbrengst. Voor het zaaien kan een volle snede gras worden ingekuild.' De extra opbrengst heeft een waarde van ongeveer 800 euro per hectare.

Opvallend was het positieve resultaat voor zowel de uitspoeling van stikstof als het aantal regenwormen in de bodem. 'Mais in gras scoort daarin zelfs beter dan permanent grasland. 'Dat is waarschijnlijk te verklaren door de druppelslangen. Daarmee houden we de bodem in de stroken vochtig. Dat is blijkbaar niet alleen goed voor de groei van de planten, maar ook voor het bodemleven', vervolgt Van Iperen.

Het systeem is nog niet rijp voor de praktijk, waarschuwt hij. “Het doel van het project is in eerste instantie om te onderzoeken of het teelt-technisch mogelijk is. De mechanisatie is nu nog de bottleneck. Om een voorbeeld te noemen: op de proefvelden hielden we het gras tussen de mais kort met een gazonmaaier. Voor het toepassen op praktijkschaal moeten we verder onderzoek doen naar geschikte apparatuur en automatisering.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / 0°
  10 %
 • Vrijdag
  11° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer