Uitgeschakelde+boeren
Column
© Studio Kastermans

Uitgeschakelde boeren

'Er ligt weer een schaap op zijn rug', wees Jurre naar het weiland van de buurman. 'Beginnen jullie maar vast aan het toetje, dan ren ik er snel naartoe.' Vanaf de eettafel zagen we hoe hij over een sloot en een hek sprong en het schaap overeind hielp. 'Papa is een echte superheld', riepen de jongens en lepelden hun vla naar binnen.

Toen belde Jurre: 'Bel de dokter. Ik ben in het weiland met mijn hand in een scherp stuk metaal gevallen. Ik bloed als een malle.' Potver. 'Maar wie moet er dan melken?', reageerde ik. 'Boer Boy heeft ook hechtingen en mag de eerste 24 uur niks doen. Moet ik de koeien uit het land halen?'

Zo heb je twee boeren, zo heb je er geen. Ik trok mijn laarzen aan en liep met oudste zoon Olle naar achter. Trots zag ik hoe hij de kudde bijeendreef en via het kavelpad naar de stal leidde. Ik bleef achter met een kreupele, trage koe. Ineens hoorde ik geloei, gerommel. In de verte zag ik hoe de kudde zich omdraaide en terug naar het weiland rende. Olle stond als versteend op het kavelpad, de kudde kwam recht op hem af.

'Aan de kant Olle', gilde ik in paniek. 'Rol onder het draad door. Snel!' Ik wil er niet over nadenken wat er gebeurd zou zijn als hij niet had geluisterd. Ondertussen sprintte ik naar de ingang van het weiland om de kudde tegen te houden en weer om te draaien. Maar heeft u weleens De Leeuwenkoning gezien? Die Disneyfilm? Die scène in de kloof? Dan heeft u een beeld van hoe de koeien massaal langs me heen denderden. Lomperds.

Ik sprintte naar de ingang van het weiland om de kudde tegen te houden

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Weesp

'Mama', hoorde ik Olle in de verte huilen. 'Waar ben je? Ben je geplet?' Trillend op mijn benen rende ik naar hem toe en sloeg mijn armen om hem heen. 'Ik laat me niet zomaar pletten. Maar mama blijkt niet zo'n superheld als papa.' Olle schudde zijn hoofd. 'Ik wil naar huis.' Ik keek naar de dolle kudde en besloot dat dat het beste was. Jurre moest ze zelf maar halen.

Vier hechtingen later stond hij alweer op het erf. 'Wat heb jij telefonisch aan de dokter verteld? Bij binnenkomst kwamen er direct twee assistentes naar me toegerend. En niet om naar mijn bloederige hand te kijken, nee. 'We horen dat u een schaap gered heeft', zeiden ze. 'Hoe is het met het dier?'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  70 %
 • Maandag
  9° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer