Vermomd+als+zebra
Column
© Studio Kastermans

Vermomd als zebra

Afgelopen week zijn er twee kalfjes geboren op onze boerderij. Beide stiertjes, roodbont en sterk. 'Kom eens kijken mama', riep zoon Olle, die bij de tweede bevalling aanwezig was. 'Dit kalf heeft geen staart.'

Verbaasd bekeken we het dier. 'Wat gek, er zit niet eens een knobbel', voelde Jurre. 'Welke functie heeft een staart behalve vliegen meppen?' vroeg ik hem. 'Volgens mij geen enkele. Koeien gebruiken hem niet voor hun balans of communicatie, zoals apen en honden. Een rund verjaagt er, voor zover ik weet, alleen insecten mee. Dit stiertje zal daar een andere methode voor moeten vinden. En dat zal nog best lastig zijn.'

'Misschien kan ik de hele dag met mijn vliegenmepper naast hem staan', bood Olle aan. Dat was lief bedacht. 'Maar jij mept altijd zo hard dat het kalfje vast bang van je wordt', lachte ik. 'Dit kalfje gaat trouwens naar de handelaar, denk ik?'

Jurre schudde zijn hoofd. 'De prijzen zijn momenteel erg slecht: in plaats van gemiddeld 120 euro kan ik nu maar 40 tot 50 euro voor een stierkalf krijgen. Vorige week was ik bij een slager die me zijn overvolle vriezer toonde: allemaal vlees dat normaal naar de horeca gaat. De hele markt ligt op zijn gat.' Waardeloos.

Kunnen we het kalf helpen de vliegen te verjagen?

Hanna Hilhorst, biologisch boerin in Weesp

Maar terug naar het kalf: kunnen we hem helpen de vliegen te verjagen? Met Veerust vliegenspray, sluipwespen? Deze laatste hadden we vorig jaar op de boerderij ingezet. Het werkt zo: de vrouwelijke sluipwesp legt haar eitjes in de pop van een vlieg. Zodra deze uitkomen, voeden de larven van de sluipwesp zich met de vliegenpop, waardoor deze zich niet meer kan ontwikkelen tot volwassen vlieg. Hielp het? Deels. We hadden nog steeds een miljoen vliegen in de stal. Maar dat is beter dan twee miljoen.

Zou er nog een oplossing zijn? Ik begon te googelen en stuitte op een recent onderzoek uit Japan: 'Koeien vermomd als zebra hebben de helft minder last van vliegen. Dat komt doordat insecten in de war raken van een strepenpatroon. Onderzoekers telden op de zebrakoeien slechts 55 steekvliegen tegen 128 op de ongeverfde dieren.' Geniaal. Nu snap ik ook ineens waarom iedereen kleding met zebraprintjes draagt.

Bekijk meer over:

Zintuigen in bloei 14-04-2020
Onzichtbaar gevaar 07-04-2020
Een coronacolumn 31-03-2020
Vrij van school 24-03-2020
De coach 17-03-2020

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  70 %
 • Maandag
  9° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer