Groen licht voor nieuwe cao Tuinzaden

De ruim vijfduizend werknemers in de tuinzaadsector hebben in grote meerderheid ingestemd met een nieuwe cao. Dat betekent dat ze kunnen rekenen op 2,25 procent loonsverhoging gedurende dit kalenderjaar.

Groen+licht+voor+nieuwe+cao+Tuinzaden
© STUDIO KASTERMANS

De eenjarige collectieve arbeidsovereenkomst (cao) loopt van 1 januari 2020 tot 1 januari 202. De afspraken gelden voor werknemers bij tuinzaadbedrijven die actief zijn in sierteeltzaad en groentezaad.

'De cao is, in zekere zin, een bijzonder arbeidsvoorwaardencontract. In weerwil van de coronacrisis zijn er toch verbeterde arbeidsvoorwaarden opgesteld, waarbij de extra inzet van mensen is gewaardeerd', stelt onderhandelaar Jeroen Warnaar van CNV Vakmensen.

Aparte sierteeltafspr

Binnen de cao is een aparte afspraak gemaakt voor sierteelzaadbedrijven die in 2019 meer dan 40 procent van hun omzet haalden uit sierteeltactiviteiten. Omdat deze bedrijven waarschijnlijk harder worden geraakt door de coronacrisis, gaat de loonsverhoging van 2,25 procent voor deze werknemers pas per 1 december 2020 in.

Als aan het eind van dit jaar blijkt dat het bedrijf minimaal 95 procent van de omzet van 2019 heeft behaald, krijgen de werknemers in het eerste kwartaal van 2021 nog een compensatie.

Dat gebeurt dan in de vorm van een eenmalige uitkering van 2,25 procent over de periode mei tot en met november. De groenteteeltbedrijven (circa driekwart van de sector) moeten de loonsverhoging per 1 mei 2020 doorvoeren.

Onderlinge veiligheid

Warnaar wijst er op dat vanwege de coronamaatregelen vaak geheel anders moet worden gewerkt in verband met de noodzakelijke onderlinge veiligheid. 'Dat vergt extra inspanning van de werknemers die ook best mag worden gewaardeerd. Daarover hebben we in deze overbruggings-cao afspraken gemaakt. Ik verwacht dat dergelijke cao's de komende tijd vaker worden afgesloten.'

Bekijk meer over:

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer